Nasıl Oyun Tasarımcısı Olurum?

Oyun Tasarımcısı

#İŞBİRLİĞİ

Oyun tasarımı zor fakat kazanımları oldukça fazla olan bir yol. Oyun endüstrisi günümüzdeki en büyük eğlence endüstrilerinden biri haline gelmiş durumda. Dolayısıyla dünyanın her yerinde, her gün yeni bir oyun stüdyosu kuruluyor. Eğer bugüne kadar “oynamayı sevdiğiniz türde” bir oyun yapmak hep hayalinizde olduysa, şimdi harekete geçmenin tam zamanı. Bu makale, iyi bir oyun tasarımcısı olmanın neler gerektirdiğini, hangi adımları atmanın önemli olduğunu, oyun tasarımının sizin için doğru seçim olup olmadığını da göstererek, durumu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak.

Oyun tasarımcısı ile oyun için çeşitli tasarımlar üreten sanatçılar aynı mı?

Oyun tasarımcıları ile oyunlar için tasarımlar üreten sanatçıların birbirinden tamamen farklı yollar takip ettiğini belirtmek çok önemli. Evet, her iki grup da oyun stüdyoları için vazgeçilmez, fakat yaptıkları şeyler genellikle oldukça farklı.

Bir oyun tasarımcısı genellikle daha teknik bir yolu takip ederken, sanatçılar işin sanat kısmına odaklanıyor. Oyun tasarımının oldukça farklı açıları var ama, bir oyun tasarımcısı genellikle kodlama, oyun sistemleri ve oyunun genel bütünlüğünü yaratmak için çalışıyor. Oyun sanatçıları ise genelde çevresel etmenleri, karakter modellerini, animasyonları, konsept tasarımları, özel etkileri (efekt) yaratıyor. Bu nedenle sanatçılar üretim süreçlerini fazla değiştirmeden bir filmde ya da oyunda çalışabilir. Fakat oyun tasarımcıları için takip etmeleri gereken yol daha kendine özgü.

Oyun Tasarımcısı

Bir oyun tasarımcısı ne yapar?

Bir oyun tasarımcısı sıklıkla kodları test eder, oyun karakterlerini geliştirir, oyun mekaniklerini düzenler, oyunun hikâyesinin oluşmasını sağlarken animasyon, modelleme vb. departmanlarla yakın çalışır. Yani oyun tasarımcısı bir oyunun “yöneticisi” olarak kabul edilebilir. Tabii bu makalenin devamında da paylaşacağımız üzere, oyun tasarımcılığı için de bireysel disiplinler söz konusudur.

Bir oyun tasarımcısının özellikleri nelerdir?

Oyun tasarımcıları oyunları sever.

Bir oyun tasarımcısının en karakteristik özelliği, muhtemelen en bariz olanıdır; oyunlara duyulan aşk. Eğer bu yazıyı okuyorsanız, bu muhtemelen sizde de vardır zaten. İstekli bir oyun tasarımcısı için oyun oynamak öğrenmenin bir yolu olarak düşünülebilir; çok severek ödev yapmak gibi.

Bir oyun tasarımcısı oyunları sadece “sevmekle” kalmamalıdır; onları seçmeli, zevkle incelemeli, hatta oyunlar sıkıcı olsa bile bunu yapabilmeli ve böylece o oyunlardan neden hoşlanmadığını anlayarak, kendi projesinde aynı hataları yapmaktan kaçınabilmelidir.

Oyun tasarımcıları hayatları boyunca öğrenir.

Oyun tasarımcıları, diğer yaratıcı alanlarda olduğu gibi bilgiye açtır. Onlar genellikle erken yaşlarda kod yazmaya ve hatta kendi oyunlarını tasarlamaya başlarlar. Bir okula ihtiyaçları yoktur, kendi kendilerini eğitiler. Ayrıca kendi fikirlerini, hikayelerini başkalarıyla paylaşmak için yanıp tutuşur. Onlar için oyunlar hikayelerini anlatabilecekleri oldukça özel, etkileşimli bir mecradır.

Oyun Tasarımcısı

Oyun tasarımcıları sorun çözer.

Sorun çözebilme becerisi yine bir oyun tasarımcısının temel karakteristik özelliklerindendir. Bu konuda çok yetenekli olmak, iyi bir oyun tasarımcısı olmanın anahtarıdır; ister oyundaki ne idüğü belirsiz bir hata (bug) olsun, ister oynanış mekanikleri istendiği gibi çalışmasın fark etmez. Sorun ne olursa olsun, bir oyun tasarımcısı çözüm üretebilmelidir.

Nereden başlamalısınız?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, öğrenmeye aç olmanız gerekiyor. Bu nedenle size bilmek isteyeceğiniz herşeyi öğretecek bir okulun açılmasını beklememelisiniz. Oyun tasarımı hakkında bulabileceğiniz bir sürü kaynak var. Durmaksızın bu kitapları okuyup, bir oyun yapabilmek için gerekli olan bilgileri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Level Up! The Guide to Great Video Game Design
The Art of Game Design: A Book of Lenses
Game Development Essentials: An Introduction

Ya da kendi oyun modlarınızı yaratarak işe başlayabilirsiniz. Counter Strike, The Elder Scroll oyunları gibi oldukça güçlü mod toplulukları olan oyunlar var. Kendi modlarınızı yaratarak kodlama, tasarım ve genel anlamda oyun tasarım süreci hakkkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Bir başka ilk adım, basit bir başlangıç yapmak olabilir. Oldukça karmaşık bir yeni nesil oyun yapmaya çalışıp, sinir olmanın alemi yok. Basit bir 2D (iki boyutlu) oyunla başlayabilir ve UDK, Unity, CryEngine gibi çeşitli oyun motorlarını deneyebilirsiniz.

Farklı oyun motorlarını denemek, bilgi edinmenin en iyi yollarından birisidir. Böylece bölüm tasarımı, oynanış mekanikleri, programlama gibi oyun yapmanın en temel noktaları üzerinde deneyim sahibi olabilirsiniz.

Oyun Tasarımcısı

Neye odaklanmak istiyorsunuz?

Bir oyun tasarımcısı olmak geniş bir kavramdır. Oyun tasarımcıları, bir oyunun belli açılarına odaklanabilirler. Örneğin sistem tasarımı, oynanış, dünya tasarımı, hikaye tasarımı vs. Ayrıca tüm bu farklı alanlara farklı düzeyde katkıları da olabilir. Bu, projenin ihtiyaçlarına göre değişir.

Hangi yolu seçmek istediğinizi bilmelisiniz. Eğer bir oyun tasarımı sanatçısı olmak istiyorsanız farklı oyun motorlarını öğrenmek, kod yazmak, mod yapmak sizin için en iyi yol olmayabilir. Örneğin yapmak istediğiniz şey karakterler yaratmak, bir dünya oluşturmak, animasyon üretmek ise bu tamamen farklı bir yolculuktur. O nedenle var gücünüzle dalmadan önce, alacağınız yolun oyun tasarımı olduğuna emin olmanız gerekir.

Bu işlere nasıl girebilirsiniz?

Bazen, bir kapıyı aralayıp işe girmenin yolu en dipten başlamaktır; çünkü oyun tasarımı oldukça rekabetçi bir kariyer yoludur. Girmek istediğiniz bir stüdyoda müşteri ilişkileri departmanında başlamak, ya da şanslıysanız test ekibinde olmak yükselmek için iyi bir yoldur. Oyun stüdyoları genellikle ekipten birilerini terfi ettirirler; bu nedenle hali hazırda orada olmak, başkalarından bir şeyler öğrenmek ve ne kadar bilgili, tutkulu olduğunuzu göstermek için iyi bir yoldur.

Bir kere stüdyoya girdikten sonra, oldukça güçlü iletişim kabiliyetinizin olması çok önemlidir. Oyun yaratmak oldukça iş birliği gerektiren bir süreçtir; bu nedenle farklı departmanlarla oldukça iyi iletişim kurmanız gerekir. İyi bir dinleyici olmalı, istenenleri iyi anlamalı ve bir oyunu en iyi şekilde yapabilmek için kendi fikirlerinizi en doğru şekilde paylaşabilmelisiniz.

Ayrıca takım oyuncusu olmanız şarttır; öğrenirken muhtemelen tek kişilik bir süreci yürüttünüz ama artık işler değişti. Büyük bir stüdyoda, aynı proje üstünde yüzlerce kişi çalışıyor olabilir. Bu artık sadece sizin projeniz değil, o herkesin. Bu nedenle bir takım içersinde iyi çalışabilmelisiniz; bu da bazen sizin fikirlerinizin tercih edilmeyeceği anlamına gelebilir.

Artık temel de olsa bir oyun tasarımcısı olmanın ne anlama geldiğini ve işe nereden başlayabileceğinizi biliyorsunuz. Oyun geliştirme derslerini takip ederek, yeteneklerinizi ve bilginizi daha da artırabilirsiniz.