NASA’nın tarihi görevi başarılı oldu

NASA DART görevi

NASA’nın tarihi DART görevi başarılı oldu. DART çarptığı asteroidin yörüngesini değiştirerek tarihi bir başarıya imza attı.

Bugüne kadar dünyadaki yaşamı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri, uzaydan gelebilecek göktaşları ve asteroidlerdi. Çünkü dinozorların sonunu getiren felaketin bir benzerine neden olabilecek bu asteroidleri durdurmak mümkün değil. En azından bugüne kadar değildi. Ancak NASA, geçtiğimiz günlerde tarihi bir görevi başarıyla tamamlayarak, Dünya’nın artık uzaydan gelecek asteroidlere karşı da hepten savunmasız olmadığını gösterdi.

Bildiğiniz gibi NASA, geçtiğimiz günlerde DART (Double Asteroid Redirection Test) adını verdiği görevini gerçekleştirdi. DART görevi kapsamında, yaklaşık 600 kilogramlık bir uzay aracı, uzayda yol alan bir asteroide çarparak yönünü değiştirmeye çalıştı. Birlikte yol alan iki asteroide çarpıp yönünü değiştirmesi için yaklaşık 10 ay önce fırlatılan uzay aracı, 26 Eylül’de hedefine ulaştı ve ikiz asteroidlere çarptı. Bu çarpışmanın sonuçları nihayet elimize geçti ve bu tarihi görevin başarıyla sonuçlandığı anlaşıldı. DART, asteroidlerin yönünü değiştirmeyi başardı.

nasa dart 2

NASA’nın DART göreviyle yakaladığı bu başarı, artık Dünya’nın asteroidlere karşı tamamen savunmasız olmadığı anlamına geliyor. Dünya’ya çarpacağı anlaşılan bir asteroid karşımıza çıkarsa, DART görevine benzer bir görev düzenlenerek bu asteroidin yörüngesi Dünya’dan uzaklaştırılabilir. Bu yüzden DART görevi, gezegen için kurulacak savunma sisteminin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Amerikan Uzay Ajansı’nın yöneticilerinden Bill Nelson, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “NASA’nın bu gezegenin koruyucusu olduğunu gösterdik.” dedi.

Yaklaşık bir buzdolabı büyüklüğünde olan DART, asteroide çarptığında yaklaşık saate 22.500 kilometre hızda gidiyordu. DART’ın böylesi bir süratle asteroide çarpması, asteroidin yüzeyinde çok sayıda parçanın ayrılmasına sebep oldu. Bu parçaların ayrılmasının yarattığı momentum, asteroidlerin yörüngesinin değişmesine yardımcı oldu.

1.2 milyar dolarlık MetaVerse evreni hayalet şehre döndü