NASA, uzay tozunu incelemek için yeni bir süreç başlattı

asds

NASA, Perşembe gecesi Kennedy Uzay Merkezi’nden bir SpaceX Dragon uzay aracında, Dünya Yüzeyi Mineral Toz Kaynak Araştırması (EMIT) adlı iklim araştırması için önemli bir araç başlattı. İşte tüm detaylar.

Toz, atmosferde şaşırtıcı derecede güçlü bir kuvvet. Bu yüzden NASA bunu daha iyi anlamaya kararlı. Minik parçacıklar çöllerden ve diğer kurak bölgelerden yükseliyor ve birçok farklı faktöre bağlı olarak gezegenimizde soğutma veya ısıtma etkisi yapabilirler. EMIT’in baş araştırmacısı ve Jet Propulsion Laboratuvarı kıdemli araştırma bilimcisi Robert Green, 13 Temmuz’da göreve ilişkin bir brifingde, “EMIT mineral tozu üzerinde çalışıyor çünkü şu anda bilinmeyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor” dedi. “Sadece ne kadar ısıtıp soğuttuğunun büyüklüğü değil, aynı zamanda ısıtıp soğutmayacağı da belirsiz.” ifadeleri eklendi.

NASA, uzay tozunu incelemek için yeni bir süreç başlattı

Tozun bu kadar gizemli olmasının bir nedeni, toz parçacıklarının farklı renklerde olması. Örneğin, demir içerdiği için koyu kırmızı olabilir. Kil içeren toz parçacıkları ise genellikle çok daha açık renklidir. İklim değişikliği zaten Dünya’daki yaşam için tehlikeli seviyelere kadar ısıtırken, bilim insanları gerçekten tozun küresel sıcaklıkları dengeleme çabalarına yardımcı mı yoksa zarar mı verdiğini bilmek istiyor.

EMIT’in yardımcı olabileceği yer burası. Gelecek yıl boyunca bir milyardan fazla ölçüm toplamak için gelişmiş görüntüleme spektrometresi adı verilen bir araç kullanacak ve dünya çapındaki toz bileşimini kaydedecek. Bunu yapmak için, cihaz aslında gezegenimizin yüzeyinden yansıyan ışık spektrumunu ölçecek. Bu, bilim insanlarına atmosferdeki ne kadar tozun karanlık minerallerden veya hafif minerallerden geldiğini söyleyecek. Bu soruları yanıtlamak, araştırmacıların gelecekte iklim değişikliğinin bizi neler beklediğini anlamak için kullandıkları daha iyi iklim modelleri oluşturmak için çok önemli.

NASA görevlisi Green, brifingde, “Bilgimizdeki bir boşluk nedeniyle [EMIT] göndermek istedik, şimdi ve gelecekte iklimle ilgili ve bu, iklim değişikliğine uyum sağlamak için daha iyi bilgilere sahip olmamızı sağlayacak” dedi. İklim değişikliğinin ötesinde, EMIT’in verileri, Dünya’daki tozdan etkilenen diğer olayları incelemek için de kullanılacak.

Xiaomi de 200 megapiksel kameralı bir telefon hazırlıyor