NASA uzay iletişimi için Amazon ve SpaceX ile çalışıyor

ABD uzay planları

Ay ve Mars’a düzenleyeceği görevler öncesinde gelişmiş bir iletişim ağı kurmak isteyen NASA, bu amaç doğrultusunda Amazon ve SpaceX ile çalışıyor.

NASA, hem alçak Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na hem de Ay ve Mars gibi istikametlere çeşitli görevler düzenlemeye devam ediyor. Ay ve Mars keşifleri şimdilik insansız görevler ile yapılıyor olsa da yakın gelecekte hem Ay’a hem de Mars’a insanlı görevlerin de düzenlenmesi planlanıyor. Bu planların hayata geçirilmesi içinse gelişmiş iletişim kanallarının kurulması kritik rol oynuyor.

Bu amaç doğrultusunda Dünya’ya yakın uzayda yeni bir iletişim ağı kurmak için çalışmalara başlayan Amerikan uzay ajansı, Amazon ve SpaceX ile işbirliği yapıyor. NASA, iletişim konusunda Amazon ve SpaceX gibi ticari şirketlerden yardım almanın, kendilerinin keşif alanına daha net odaklanmasına yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca Amazon ve SpaceX ile birlikte çalışmanın masrafları da azaltacağına dikkat çekiliyor.

NASA bu soruyu cevaplayana 1 milyon dolar ödeyecek

Amerika uzay ajansı, iletişim konusunda dışarıdan yardım alarak bu alanda gelecekte yapılacak atılımlardan da faydalanabilecek. Amazon ya da SpaceX tarafından gelecekte geliştirilecek yeni bir iletişim aracı ya da teknolojisi, halihazırda kullanılan sisteme kolay bir şekilde entegre edilebilecek. Uzay ajansı bu sebeple iletişim sistemini kendilerinin geliştirmesinin daha dezavantajlı olacağını vurguluyor.

Amerikan uzay ajansının yaklaşık 300 milyon dolarlık bu iletişim yatırımının önemli bir kısmı SpaceX’e gidecek.

SpaceX ve Amazon’un yanı sıra Telesat US Services, SES Government Solutions ve Inmarsat Government Inc. de bu projede yer alacak. Beş şirket, 2025 yılında uzay iletişimi için geliştirdikleri teknolojileri NASA’ya sunacak ve bu teknolojilerin kullanımı test edilecek. Başarılı sonuç alan sistemler ek yatırım alacak ve bu şirketlerle işbirliği 2030 yılına kadar uzatılacak.

Bilim insanları NASA’nın saldırgan uzaylıları Dünya’ya çekmesinden korkuyor