Bilim insanları NASA’nın saldırgan uzaylıları Dünya’ya çekmesinden korkuyor

ABD uzay planları

Oxford’da görevli bilim insanı Anders Sandberg, NASA’nın uzaya gönderdiği davet mesajlarıyla saldırgan uzaylıları Dünya’ya çekmesinden endişe ediyor.

Hatırlayacağınız gibi daha birkaç gün önce, dünya dışı zeki varlıklar varsa varlığımızdan haberdar olmaları için dünyanın konumunun uzaya yayılacağı bilgisini sizlerle paylaşmıştık. Bu proje kapsamında devasa antenlerle galaksi boyunca yayın yapılacak, hem dünyanın konumu hem de insan DNA’sına dair bilgiler uzaya gönderilecekti. Bu projenin amacı ise dünya dışında zeki yaşam formları varsa onları varlığımızdan haberdar etmekti. Peki ama varlığımızdan haberdar olan bu uzaylılar, beklediğimiz kadar iyi niyetli varlıklar çıkmazsa ne olacak? Proje duyurulduğunda pek çoğumuzun aklına gelen bu soru Oxfordlu bilim insanlarını da rahatsız ediyor.

Oxford Üniversitesi’nin İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nde görevli olan Anders Sandberg, İngiliz gazetesi The Telegraph’a yaptığı açıklamada, uzaya böyle mesajlar göndermenin ciddi sonuçları olabileceğini, o yüzden bu durumun çok ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Sandberg’e göre NASA’nın gönderdiği bu davet mesajları saldırgan uzaylıları Dünya’ya çekebilir.

nasa uzaylilar

Sandberg böyle bir tehlikenin gerçek olma ihtimalinin düşük olduğunu, fakat yine de temkinli davranılması gerektiğini söyledi. Sandberg’e göre uzaya bu tarz davet mesajları göndermeden önce bu konu kamuoyuna sunulmalı ve topluca karar verildikten sonra böyle bir şey yapıp yapmama konusunda karar verilmeli.

Uzayda zeki varlıklar varsa bunlardan yüzde kaçının iyi yüzde kaçının kötü olacağı konusunda hiçbir verimiz olmadığına dikkat çeken Sandberg, önemli bir noktaya daha parmak basıyor: Eğer mesajımız iyi niyetli uzaylılara ulaşırsa elde edeceğimiz kazanç, kötü niyetli uzaylılara ulaşması halinde yaşanacaklar karşısında çok zayıf kalıyor.

Sandberg’in söylediği gibi NASA’nın saldırgan uzaylıları üzerime çekmesinin ihtimali çok düşük olsa da, en ufak bir ihtimalin olması bile temkinli davranılması gerektiği anlamına geliyor.

Fantastic Beasts 3 gişede sınıfta kaldı