NASA Robot Köpeklerini Ay İçin Eğitiyor

NASA Robot Köpek

Ay’a uçuşlar gerçekleştirmeye devam etme niyetinde olan NASA, Ay yüzeyinde rahat şekilde hareket edebilmeleri için robot köpeklerini eğitiyor.

Önümüzdeki dönemde hem Ay’a hem de Mars’a gerek insanlı gerekse insansız görevler düzenlemeyi planlayan Amerikan Uzay Ajansı (NASA), bu görevler sırasında robotları da aktif şekilde kullanmayı planlıyor. Özellikle Mars görevinde insansı robotların oldukça önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Ancak bu insansı robotlara gelmeden önce daha yakın gelecekte robot köpeklerin uzayda aktif şekilde kullanıldığını göreceğiz. Nitekim NASA da bunun için çalışmalarına hız vermiş durumda.

Gelen son haberler, Amerikan Uzay Ajansı’nın, elindeki robot köpekleri Ay yüzeyinde hareket edebilecek şekilde eğitmeye başladığını gösteriyor. Spirit adlı dört ayaklı robot, ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan Hood Dağı’nın engebeli ve karlı tepelerinde eğitiliyor.

NASA robot kopek 1

Legged Autonomous Surface Science in Analog Environments (LASSIE) adlı bu program kapsamında, bu robotların engebeli arazilerde ilerleyebilmek için anlık kararlar vermesi ve çözümler üretmesi amaçlanıyor. Eğer proje bu amacına ulaşırsa, bu robot köpekler ileride sadece Ay’da değil, Mars’ta ve gelecekte gidilebilecek diğer gezegenlerde de kullanılacak.

NASA’nın insansı robotlardan sonra dört ayaklı robotların geliştirilmesine ve eğitilmesine de bütçe ayırması, robot teknolojilerinin önümüzdeki dönemde uzay araştırmalarında ne kadar önemli bir rol oynayacağını gösteriyor. Şu an yapay zeka alanında yaşanan atılım ise bu robotların potansiyelini çok daha yukarı çekiyor.

PlayStation 5 Pro’nun Yolda Olduğu Artık Kesinleşti