Hyundai ve Kia, Ay robotları hazırlıyor

Haydi robotlar okula

Hyundai ve Kia, Ay yüzeyinde kullanılmaya uygun hizmet robotları geliştirmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Güney Kore’nin önde gelen otomobil üreticilerinden Hyundai ve onun alt marklarından olan Kai, Güney Kore merkezli altı farklı araştırma enstitüsü ile güçlerini birleştirerek Ay yüzeyinde kullanılmaya uygun robotlar geliştirmek için düğmeye bastı.

Güney Koreli otomobil üreticiler, Ay’da kullanılmak üzere tam olarak ne tür robotlar yapacakları hakkında çok fazla detay paylaşmadı. Ancak birlikte geliştirecekleri bu robotların Ay’ın engebeli yüzeyinde rahatlıkla faaliyet gösterebilecek robotlar olacağına vurgu yaptı.

hyundai robot 2

Hyundai ve Kia tarafından paylaşılan ilk konsept tasarımları, bu iki şirketin geliştireceği Ay robotlarının, astronotlara çeşitli görevlerde eşlik edecek dört ayaklı robotlar olacağını gösteriyor. Konsept tasarımlarındaki bu dört bacaklı robotlar, daha önce Boston Dynamic’ten gördüğümüz, hareket kabiliyeti yüksek robotları andırıyor. Elbette ortaya çıkan sonucun bu konsept tasarımlara ne kadar benzeyeceğini zaman gösterecek.

Güney Koreli otomobil üreticileri ile işbirliği yaptıkları araştırma enstitülerini tek çatı altında buluşturan ortak bir giriş kuruldu. Bu girişim planlarını hayata geçirmek için ağustos ayında çalışmalara başlayacak. Ekibin aşması gereken ilk engel, Ay yüzeyinde hareket kabiliyetinin sağlanması için nelerin gerekli olduğunu tespit etmek olacak. Bu girişim tarafından ortaya çıkarılacak teknolojilerin Dünya’daki otomobil projelerine de katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Bildiğiniz gibi NASA artık uzay araştırmaları konusunda neredeyse tüm teknolojileri dışarıdan temin ediyor. Mesela NASA görevlerinde kullanılan roketler SpaceX ya da Blue Origin gibi şirketler tarafından sağlanıyor. Hyundai ve Kia da bu son yatırımlarıyla aslında gitgide özel sektöre kayan uzay araştırmaları konusunda NASA’ya hizmet ve ürün sunan şirketler arasına girmek için ilk adımları atıyor.

Apple-1 prototipi açık arttırmaya çıkarılıyor