Microsoft yapay zeka ile kanser teşhis edebiliyor

microsoft yapay zeka

Kanser ölümcül bir hastalık ancak erken teşhis halinde kolayca tedavi edilmesi de mümkün. Ancak kanseri teşhis etmek zor, maliyetli ve doktorlar için de sancılı bir süreç. Microsoft yapay zeka ile şimdi kanseri kolayca teşhis edebildiğini kanıtladı. Bu da kanseri erken teşhis edip yayılmadan önlem almak için çok hayati bir gelişme.

Yazılım ve teknoloji devinin yapay zeka çalışması Hindistan’daki sağlık kuruluşlarında gerçekleştirildi.

Rahim ağzı kanserinden her yıl onbinlerce insan ölüyor

Dünyada en fazla rahim ağzı kanserinin görüldüğü Hindistan’da doktorların bir milyara yakın insanı düzenli olarak kanser taramasına alması mümkün değil.

Özellikle kadınlar bu zor ve pahalı teşhis sürecine giremediği için kansere yakalandığını çok geç aşamada, acılar ve ağrılar ortaya çıktığında fark ediyor. Her yıl 300 bine yakın kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve yılda 67 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Radyoloji servisi sunan Hintli SRL Diagnostics şirketi Microsoft ile işbirliği yaparak, teşhis sürecini çok hızlandıracak bir yapay zeka çalışması yaptı.

Microsfot’un yapay zeka uzmanları ile çalışan ve Microsoft alt yapısını kullanan ekip sonunda yüksek oranda başarılı teşhis yapan bir yapay zeka yaratmayı başardı.

Böylece pataloji bölümündeki doktorların iş yükünü çok hafifleten ve hızlı şekilde teşhis yapabilen bir yapı kurulması mümkün olacak.

Uber ve Lyft şoförleri için parmak izi incelemesi isteniyor

Bu örnek, yapay zekanın yakın gelecekte sağlık sektöründeki etkisi açısından önemli bir gelişme olarak da kabul edilebilir. Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz, insanları hızlı şekilde tarayıp hastalıkları hakkında teşhis ve hatta tedavi yapan tıbbi cihazların temelini bu yapay zeka çalışmaları oluşturacak.

microsoft yapay zeka