Microsoft ve Intel, Rusya’ya geri döndü

Microsoft, Outlook'u Mac için ücretsiz hale getiriyor

Ukrayna işgalinin ardından Rusya’da hizmet vermeyi kesen Microsoft ve Intel, uzun bir süre sonra Rusya’ya geri döndü.

Rusya’nın geçtiğimiz yılın başında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından batı ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan katı yaptırımlar, teknoloji dünyasını da derinden etkiledi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından pek çok teknoloji şirketi Rusya’daki faaliyetlerini geçici olarak durdu. Bazı şirketler ise ülkeden tamamen çekilme kararı aldı. Rusya’daki faaliyetlerine son veren bu teknoloji şirketleri arasında Microsoft ve Intel de vardı.

Ancak Rusya-Ukrayna krizi uzadıkça uzadı. Üstelik yakın zamanda da sona erecek gibi duruyor. Hal böyle olunca, kısa vadede tavrını koymak için ülkedeki faaliyetlerine son veren şirketler, yavaş yavaş buraya er ya da geç dönmeleri gerektiğini kabullenmeye başlıyor. Görünüşe bakılırsa bu kabullenişi yaşayan şirketler arasında Microsoft ve Intel de yer alıyor. Çünkü Rusya tarafından yapılan son açıklama, her iki teknoloji şirketinin de Rusya’da ve Belarus’ta yeniden faaliyet göstermeye başladığını gösteriyor.

Intel binlerce çalışanı işten çıkaracağını bildirdi

Bu iki şirket henüz konuya dair bir açıklama yapmadığı için bu gelişme şimdilik sadece Rusya basını tarafından paylaşılıyor. Bu da bu dönüş haberine kuşkuyla yaklaşılmasına sebep oluyor. Ancak Rusya’daki kullanıcılardan gelen bilgiler de bu haberleri destekler nitelikte. Rusya’daki kullanıcılar Windows 11 satın alamıyor belki ama Windows 11 güncellemelerinin ülkede yeniden erişilebilir hale getirildiği anlaşılıyor. Bu da Rusya medyasında yer alan haberleri doğruluyor.

Öte yandan Intel’in de bazı güncellemeleri ve hizmetleri Rusya’da tekrar erişime açtığı görülüyor. Şirket bunun garanti şartları sebebiyle zorunlu bir hamle olduğunu söylüyor. Ancak son günlerde yaşanan bu gelişmeler, teknoloji dünyasının Rusya ambargosunun yumuşamaya başladığını gösteriyor.

Activision Blizzard’ın satılmasına Google da itiraz ediyor