Cumartesi günü erken saatlerde, 16 saati aşan bir müzakere oturumunun ardından Avrupa Birliği, Dijital Hizmetler Yasası’nı kabul etmek üzere bir anlaşmaya vardı.
Meta ve Google için reklam darbesi! Düzenlemenin 2024’te yasalaşması beklenirken, bu düzenleme ile her büyüklükten şirketin uyması gereken bir dizi yeni yükümlülükler getirerek dünya teknoloji devlerinin hesap verebilirliklerini artırmayı amaçlıyor. Bu düzenleme, daha önce yürürlüğe giren Dijital Piyasalar Yasası gibi, Avrupa sınırlarının ötesinde de geniş kapsamlı etkiler yaratma potansiyeline sahip.
Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası’nın nihai metnini henüz yayınlamamış olsa da cumartesi günü bazı hükümleri detaylandırdı. Düzenlemenin en önemli maddelerinden biri bireyleri dinlerine, cinsel yönelimlerine, etnik kökenlerine veya siyasi eğilimlerine göre kategorize ederek hedefleyen reklamları yasaklıyor olması. Bu düzenlemeyle, şirketler artık reşit olmayanlara yönelik reklamlar da sunamayacak. Yasanın bir diğer önemli kısmı ise Facebook gibi çevrimiçi platformların öneri algoritmaları konusunda çalışma şekillerini şeffaflıkla ortaya koymasını sağlamaya çalışması olacak.
Meta ve Google için reklam darbesi!
Ursula von der Leyen’a göre bu yasa ile çevrimdışı yasadışı olanın çevrimiçiyken de yasadışı olması hedefleniyor. Buna göre tekrarlanan ihlaller olursa teknoloji şirketleri küresel cirolarının %6’sı kadar cezalandırılabilecek. Örneğin Meta gibi bir şirket söz konusu olduğunda bu potansiyel olarak 7 milyar dolarlık bir cezaya denk geliyor.
Yasa farklı büyüklükteki şirketler arasında da bir ayrıma gidiyor. En fazla inceleme en az 45 milyon kullanıcısı olan Meta, Google gibi şirketler. Yakın tarihli bir rapora göre bu iki firma ve ek olarak Apple, Amazon ve Spotify yasanın bazı maddelerinde değişikliğe gidilebilmesine yönelik lobi faaliyetler için 27 milyon Euro’dan fazla harcama yaptı.
Rolls-Royce’un uçan taksi projesi gerçeğe dönüşüyor