Rolls-Royce’un uçan taksi projesi gerçeğe dönüşüyor

uçan taksi

Rolls-Royce’un elektrikli uçan taksi projesi gerçeğe dönüşüyor. Şirket uçan araçlarını 2024 yılında kullanıma sunmayı hedefliyor.

Uçan arabalar bundan birkaç yıl öncesine kadar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz fütüristik teknolojilerden ibaret olsa da, bugün artık gerçeğe dönüşmeye çok yakınlar. Elbette gerçek hayatta uçan arabalar bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz havalı arabalardan ziyade gelişmiş dronelara benziyorlar ama yine de şehir içinde uçarak seyahat etme fikrini hayata geçirecek olmalarıyla bir hayli heyecanlanmamız için yeterli oluyorlar. Üstelik gelen son bilgilere bakılırsa bu araçları gerçek hayatta görmemiz beklediğimizden daha da erken olabilir.

Hatırlayacağınız gibi geçen hafta, Volocopter‘in uçan taksi prototipinin ilk test uçuşunu yaptığı haberini sizinle paylaşmıştık. Ancak uçan aracını hayata geçirmek üzere olan tek şirket Volocopter değil. Ünlü otomobil şirketi Rolls-Royce da uçan aracı konusunda önemli yol kat etmiş durumda.

ucan taksi

Rolls-Royce ile Vertical Aerospace ortaklığında geliştirilen elektrikli uçan taksi modeli, daha önsipariş almaya başlamış durumda. American Airlines, Virgin Atlantic, Avolon, Bristow ve Iberojet gibi havayolları şirketleri, bu uçan araçları filolarına katarak şehir içi ulaşımında da varlık göstermeyi planlıyor.

Rolls-Royce’un VAX4 adını taşıyan elektrikli uçan taksisi, tek seferde dört yolcuyu taşıyabilecek ve saatte 320 km hıza ulaşabilecek. Elektrik motorlar, dikey kalkış ve iniş teknolojileri alanındaki yeniliklerden faydalanarak uçan araba ile helikopter arasında bir hibrit yaratan şirket, 2024 yılında sertifika alıp bu araçlarını pazara sürmeyi planlıyor.

Rolls-Royce ve Volicopter gibi şirketler tarafından geliştirilen bu uçan araçlar, halihazırda metropollerde var olan iniş ve kalkış sahalarını (helikopter pistleri gibi) kullanarak 2024’te toplu taşımaya uçan taksileri de katabilirler.

Apple Glass fiyatı sızdırıldı!