Google: Reklam harcamaları Amazon ve TikTok’a kayıyor

Google

Dijital reklam alanında lider konumda olan Google, buna rağmen son dönemde reklam harcamalarının Amazon ve TikTok’a kaydığını açıkladı.

Amerikalı teknoloji devi Google pek çok farklı alanda faaliyet gösteriyor olsa da yıllardır gelirinin en önemli bölümünü dijital reklamlardan elde ediyor. Ancak görünüşe bakılırsa onlar bile bu alanda dokunulmaz değil. Çünkü şirketin yaptığı son açıklamalar, son dönemde reklam gelirlerinin farklı şirketlere kaydığını gösteriyor.

Amerikalı internet devi şu sıralar tekelcilik iddiaları yüzünden mahkemede kendisini savunuyor. Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan davada, Google’ın internet tarayıcılarına ve akıllı telefon üreticilerine milyarlarca dolar para ödeyip kendi arama motorunu varsayılan arama motoru yaptırarak, rakiplerine karşı haksız rekabete girdiği iddia ediliyor. Amerikalı internet devi ise ne arama motorları konusunda ne de ona bağlı dijital reklam gelirleri konusunda böyle bir tekelin söz konusu olmadığını savunuyor. Şirket reklam gelirlerini rakiplerine kaptırdığı yönündeki son açıklaması da bu dava kapsamında yapıldı.

Google, Workspace uygulamaları için yeni görünümünü sundu

Mahkemeye ifade veren şirket yöneticisi Jerry Dischler, Google reklamlarının reklam verenler için olmazsa olmaz konumunda olmadığını, aksine son dönemde reklam harcamalarının Amazon ve TikTok’a kaydığını söyledi. Öte yandan Dischler, Meta’nın bu alandaki hakimiyetine de dikkat çekti. Dischler kendilerinin 5 milyon reklam verene sahip olduğunu, Meta’da ise bu rakamın 10 milyon olduğuna dikkat çekti. Elbette Meta’nın daha fazla reklam verenden reklam alıyor olması bu alandan daha fazla gelir elde ettiği anlamına gelmiyor.

Dischler’e göre özellikle perakende satışlarında Amazon gitgide daha güçlü hale geliyor. Amazon’un kullanıcıların alışveriş tercihleri konusunda çok daha iyi verilere sahip olması, reklam verenlerin harcamalarını Amazon’a kaydırmasına sebep oluyor. Bu da Amazon’un reklam gelirlerinin Google’a kıyasla iki kat daha hızlı büyümesini sağlıyor. Elbette Dischler mahkemede kendilerini haklı çıkarmak için şirketin içinde olduğu durumu bu savunmaya hizmet edecek şekilde yorumluyor. Ancak yine de Dischler’in yaptığı açıklamalar, dijital reklamcılık alanında son dönemde dengelerin değişmeye başladığını gözler önüne seriyor.

iPhone 15 Pro Max stok problemleri yaşayabilir