Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Meta, iki üretken veri “hırsızına” karşı yasal işlem başlatıyor. Salı günü şirket, Octopus adlı bir şirkete ve Ekrem Ateş adlı bir kişiye ayrı federal davalar açtı. İşte detaylar.

Meta açıklamasına göre, birincisi, bireylere ve şirketlere veri toplama hizmetleri sunan çok uluslu bir Çinli teknoloji firmasının ABD’deki yan kuruluşu. Octopus ayrıca insanların kendi veri toplama kampanyalarını yürütmek için kullanabilecekleri yazılımlar da satıyor. Meta’ya göre, bu program önce kullanıcının Facebook ve Instagram hesaplarını, o kişinin hesaplarına erişilebilen tüm verileri kazımaya başlamadan önce Octopus’a kimlik doğrulama bilgilerini sağlayarak tehlikeye atıyor. Yazılım daha sonra belirli bir Ahtapot müşterisine bağlı her Facebook ve Instagram arkadaşı hakkında telefon numaraları, doğum tarihleri ​​ve diğer kişisel bilgileri alabilir. Meta, Octopus’un otomatik bir kazıma hizmeti sunarak ve şirket tarafından tespit edilmekten kaçınmaya çalışarak hizmet şartlarını ve Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Meta platformuna yönelik bir tehdit ile karşı karşıya

Şirket , “Octopus gibi şirketler, kimi hedeflediklerine ve hangi amaçla kazıdıklarına bakılmaksızın, herhangi bir müşteriye otomasyon hizmetleri sağlayan, gelişmekte olan bir veri kazıma endüstrisinin parçasıdır” dedi.

Şirketin dava açtığı Ekrem Ateş’e gelince, şirket, 350.000’den fazla Instagram kullanıcısı hakkında bilgi toplamak için otomatik Instagram hesaplarını kullandığını ve daha sonra bu verileri, bu kişilerin verilerini rızaları olmadan görüntüleyebileceği bir dizi klon sitesinde yayınladığını söyledi. Meta, 2021’in başından bu yana Ateş’e karşı bir durdurma ve çekilme mektubu göndermek ve hizmetlere erişimini iptal etmek de dahil olmak üzere çok sayıda icra işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. Bu, şirketin  veri kazımayı denemek ve durdurmak için yasal yollara başvurduğu ilk sefer değil.

Microsoft yeni Outlook Lite Android uygulaması bu ay geliyor