Meta para cezası aldı! Bu kaçıncı?

Meta, 2023'te metaverse'de daha fazla para kaybı öngörüyor

Meta, bir başka Avrupa Birliği cezasıyla karşı karşıya. Geçen ay ima edildiği gibi AB yetkilileri, şirketin yasa dışı bir şekilde Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanıcıların kişiselleştirilmiş reklamları kabul etmeye zorladığını belirledikten sonra Meta’ya 390 milyon euro para cezası verdi.

Meta para cezası aldı! Bu kaçıncı? Sosyal medya devinin, hizmet şartlarında reklam hedefleme verilerini toplamak için izin isteyerek Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiği iddia ediliyor: düzenleyicilere göre, kişiselleştirilmiş reklamlara ya izin vermeli ya da platformları kullanmayı tamamen bırakmalısınız.

Meta, akıllı lens üreticisi Luxexcel'i satın aldı

AB, Meta’nın karara nasıl uymasını beklediğini açıklamadı. Ancak karar, Meta’nın kullanıcıların kişiselleştirilmiş reklamları kabul edip etmemeyi seçmesine izin vermesi gerektiğini söylüyor. Meta yaptığı açıklamada, karardan “hayal kırıklığına uğradıklarını” ve mevcut yaklaşımlarının GDPR’ye “saygı duyduğunu” düşündüklerini söyledi. Firma bulgulara itiraz etmeyi planlıyor.

Meta, 725 milyon dolarlık dava ile gündemde

Meta para cezası aldı! Bu kaçıncı?

Meta’nın direnişi şaşırtıcı değil. Meta, kişiselleştirilmiş reklamları reddetme girişimlerine tarihsel olarak da hep karşı çıktı ve Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığının (uygulamalardan sizi izlememesini istemenizi sağlayan) geçen yıl kendisine 10 milyar dolarlık reklam geliri kaybına mal olabileceğini tahmin etti. Toplu dava davalar açan bazı kullanıcılar, Meta’yı uygulama içi web tarayıcısı aracılığıyla izleme kodu ekleyerek Apple’ın gizlilik özelliğinden kaçmaya çalışmakla suçladılar. Meta güvenirliğini kaybederse, insanlar tıklama olasılıkları daha düşük olan reklamları göreceği için önemli miktarda gelir kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır.

Meta, 2023'te metaverse'de daha fazla para kaybı öngörüyor

Ancak AB’nin kararından geri adım atacağı da şüpheli. Meta’nın AB faaliyetlerini düzenleyen İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), geçtiğimiz bir buçuk yıl içinde şirkete defalarca para cezası verdi. DPC, Eylül ayında Instagram’ın çocuk gizliliği ayarları nedeniyle Meta’ya 405 milyon euro ve kasım ayında kullanıcıları veri kazımaya karşı koruyamadığı için 265 milyon euro ceza verdi. Yetkililer Meta’nın yolunu değiştirmesini istiyor ve bu son karar da baskıyı artırıyor. Meta para cezası.

Reverse Engineering 101 : Siber güvenlik eğitimi başlıyor