Market pahalılığının nedeni belli oldu: Teknoloji sektörü buna çözüm bulabilir

ŞOK A101 BiM

Market pahalılığının nedeni sonunda belli olmaya başladı. Özellikle son dönemlerde bu konu en fazla tartışılan problemler içerisinde yer alıyordu. Hadi gelin sorunun kaynağına birlikte göz atalım.

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalar yapıldı ve market pahalılığının nedeni olarak büyük şirketler gösterildi. Bu açıklamaların ana fikri genellikle market fiyatlarındaki artışlar ile ilgiliydi. Birçok kişi bu artışların doğal olmadığını düşünüyor. Bu tür tartışmalar devam ederken oklar ülkenin en büyük market zincirlerine çevrildi.

Bugüne kadar market zincirleri pek bir açıklama yapmadı. Ancak ilk kez Yıldız Holding bünyesinde kurulan şok isimli zincir marketin en üst düzey yetkilisi konuştu. Murat Ülker bildiğiniz üzere Türkiye’nin en zengin iş insanı olarak biliniyor. Kendisi yaşanan pahalılık ile ilgili son derece önemli açıklamalara yer verdi.

Market pahalılığının nedeni döviz kuru

Yaptığı açıklamalarda insanların haksız yere marketlere yüklendiğini söyledi. Daha pahalıya ürün alıp bunu ucuza satmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca kendilerinin yüzde 1 kazandığını da belirtti. Kısacası topu başka bir alana gönderdi.

Market pahalılığının nedeni

Onun yaptığı açıklamalarda en çarpıcı kısım ithal ürünlerin dolar üzerinden alınmasıydı. Dolar kuru artınca doğal olarak fiyatlar artış gösteriyor. Böylece marketler bunu etiketlere yansıtıyor. En azından Murat Ülker bunu çok güçlü bir şekilde savunuyor. Ona göre marketlere yüklenmekten ziyade Türk Lirasının değerini artırmak gerekiyor. Bunu yapabilecek en kolay iş kolu ise hiç şüphesiz teknoloji sektörü.

Zincir marketlerde elektronik ürün satışı yasaklandı!

Türk lirasının değer kazanması için dışarıya pahalı ürünler satılması gerekiyor. Bu ürünler dijital olabileceği gibi reel de olabilir. Burada asıl önemli olan dolar karşısında para birimimizin erimesini korumak. Teknoloji sektörü geliştikçe ve dışarıya değerli ürünler satıldıkça TL değeri artacak ve market fiyatları doğal olarak düşecek. Peki sizin bu konu hakkında önerileriniz neler?