M3 yongalı MacBook Pro için beklenmeli mi?

MacBook Pro

M2’nin duyurulmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti ve bu yonga ilk olarak 13 inç MacBook Pro ve 13 inç MacBook Air’de yer almıştı. Ufukta M3 yongası  göründü.  Peki m3 yongalı MacBook Pro için beklemeye değer mi?

M3 MacBook Pro ile ilgili hiçbir şey henüz resmi olmasa da, bu yeni nesil dizüstü bilgisayarlardan neler bekleyebileceğimize dair birçok rapor ve sızıntı var.

M2 yongalı  MacBook Pro şu anda üç boyutta mevcut: 13 inç, 14 inç ve 16 inç. Elbette bunlar arasındaki farkın sadece ekran boyutları olduğunu düşünmek yanlış olur. Özellikle 13 inç MacBook Pro, M2 Pro ve M2 Max için daha büyük dizüstü bilgisayarların sahip olduğu özellikle sahip olmadığını söylemeliyiz.

Bu ürün ailesi eski tip bir tasarım kullanıyor ve, mini LED ekrana sahip değil. Daha düşük çözünürlüklü bir web kamerası var ve önemli ölçüde daha az bağlantı noktasına sahip.

MacBook Pro

Piyasada bulunan 14 inç ve 16 inç MacBook Pro’lar buna karşın dünya kadar farkları var. Özellikle oldukça sessizler ve pil ömürleri gerçelten çok başarılı. Buna ek olarak fark edilebilir bir performansları olduğunu sçylemeliyiz.

Ancak unutmayalım.  M2 MacBook Pro’lar M1 modelleriyle neredeyse aynı. Yeniden tasarlanan kasa, 2021’de piyasaya sürülen ilk nesilde geldi ve en büyük avantajların tümü bu dizüstü bilgisayarlarda yer aldı.  M1 ve M2 arasındaki performans farkı müthiş bir seviyede değil. Bunun anlamı uygun fiyatlı bir M1 yongalı ürün bulduğunuzda, kaçırmamaızı tavsiye ederiz. Çünkü birçok işi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bir dizüstünde yüksek bir performans aramıyorsanız M1 Pro veya yenilenmiş M1 MacBook Pro’yu değiştirmek çok da mantıklı değil. Fakat, performans sizin için çok çok önemliyse belki M3 yongasını beklemek mantıklı olabilir.

MacBook Pro

Neden M3

Yukarıda da belirtildiği gibi, M2, bazılarımızın umduğu gibi M1’e göre performansta büyük bir sıçrama yapmadı. Bunun nedeni, M1 ile aynı TSMC 5nm ilemci mimarisi üzerine inşa edilmiş olması. Çekirdek yapılandırması farklı,  ve evet saat hızları daha yüksek. Yani performansı her ne kadar  daha iyi olsa da, sistem bir o kadar daha çok ısınıyor.

Öte yandan M3, Apple Silicon için gerçek bir sonraki adım olacak gibi görünüyor. TSMC 3nm sürecine geçileceği bildiriliyor, bu da transistör sayısı ve verimliliğinde gerçek bir artış anlamına geliyor. Bundan daha fazlasını bilmiyoruz, ancak performansta daha anlamlı bir artış beklemek çok da yanlış olmaz.

MacBook Pro

Apple’ın bu MacBook Pro’lar için daha fazla sunacağını henüz bilmiyoruz. Ama sadece yüksek bir performans elde etmek için bu ürünü almaya değer.

M3 MacBook Pro’lar (14 inç ve 16 inç) muhtemelen en az 2024 baharına kadar piyasaya sürülmeyecek. Hatta bu ürünün piyasaya çıkması daha da geçikebilir. Bu yüzden sisteminizi yenilemek biraz uzun sürebilir.

Eski bir Intel tabanlı MacBook’tan ya da genel olarak eski bir bilgisayardan yükseltme yapıyorsanız, M1 MacBook Pro’ların bile ne kadar hızlı ve verimli olduğunu görünce şaşıracaksınız. Bu nedenle, altı ay ya da bir yıl kadar beklemek istemiyorsanız, M1 yongalı bir ürün, bütceniz elveriyorsa M2 yoıngalı bir ürünü hızlıca almanızı tavsiye ederiz.

ChatGPT önümüzdeki hafta Android’e geliyor