Küresel çip krizinde yeni dalga

TSM ve Samsung 3NM'nin geliştirilmesinde önemli sorunlar yaşıyor

Çip krizi ha bitti ha bitecek derken Intel başkanı Pat Gelsinger’den kötü haber geldi.

Küresel çip krizinde yeni dalga! Pandeminin getirdiği birçok önemli sorun olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak herhalde hiç kimse, küresel bir sağlık krizinin bilgisayardan telefona, arabadan oyun konsoluna kadar birçok önemli teknoloji sektörünü böylesine derinden etkileyeceğini düşünemezdi. Bu etkinin altında yatan ana sebep ise, bir taraftan pandemi nedeniyle yarı iletken üretiminin azalması nedeniyle ekran kartı, işlemci gibi ekipmanların üretiminin azalmasıyken, diğer taraftan evlere kapanan insanların bu ekipmanların kullanıldığı cihazlara olan talebin artması.

İşte üretim kanadında arzın azalmasına karşılık talep cephesinde patlama yaşanması, hiç tahmin edilemeyecek bir şekilde zincirleme olayları beraberinde getirdi ve sonuç olarak da çip krizi diye tabir ettiğimiz süreç yaşanmaya başlandı. Son zamanlarda çizilen iyimser tablolarda, bu krizin 2022 yılının ortalarına doğru sona erebileceği konuşuluyordu ancak sektörün en önemli isimlerinden biri olan Intel’in CEO’su Pat Gelsinger tarafından ürküten bir açıklama geldi.

Küresel çip krizine karşı

Küresel çip krizinde yeni dalga

Gelsinger, pandeminin tüm zincirleri çok net bir şekilde sarstığını, üretimin azalmasına karşılık talebin artmasına bağlı olarak arz-talep dengesinde talep yönlü büyük bir dengesizliğin oluştuğunu dile getirerek, her ne kadar yeni fabrikalar açmak ve yeni ortaklıklar kurmak suretiyle sorunun üzerinden gelinmeye çalışılsa da, pandeminin aksine bu tarz durumlar kısa sürede gerçekleşmediğinden zaman gerektirdiği belirtildi.

Bu sürecin ne zaman normale döneceği konusunda fikri sorulan Gelsinger ise, çip krizinin 2023 yılına kadar devam edeceğini belirtti.

OnlyFans CEO’sundan iddiali açıklamalar