Kur korumalı TL vadeli mevduata para yatırmak caiz mi?

Kur korumalı TL vadeli mevduata para yatırmak caiz mi

Bildiğiniz gibi yeni alınan karar ile vatandaşı döviz riskine karşı korumak için kur korumalı TL vadeli mevduat çözümü bulundu. Peki ama bu dinen caiz mi? İşte cevabı!

Kur korumalı TL vadeli mevduata para yatırmak caiz mi? Türkiye 2 gündür Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanlar kurulu toplantısının ardından yapmış olduğu açıklamaları tartışıyor. Erdoğan artan döviz riskine karşı vatandaşa kur korumalı TL vadeli mevduat çözümünü sundu. Cumhurbaşkanı sistemi şu şekilde değerlendirdi: “Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.”

Kur korumalı TL vadeli mevduata para yatırmak caiz mi

Kur korumalı TL vadeli mevduata para yatırmak caiz mi?

Söz konusu açıklamanın ardından doların 18 liradan 12 liraya kadar düştüğüne şahit oldu. Bu 6 liralık düşüş, herkeste şok etkisi yaratırken kurdaki oynaklık henüz son bulmuşa benzemiyor. Bazı vatandaşlar ise kur korumalı TL vadeli mevduatın caiz olup olmadığını merak ediyor. Hatta bunu merak edenler Diyanet İşleri Başkanlığı’na çok sayıda soru sormuş. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı da merak edilen soruya net bir yanıt vermiş.

Diyanet, “Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir.” diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koymuş durumda.

2022 yılında uygulanacak MTV Tutarları belli oldu