Krediler döviz alımında kullanıldı: BDDK cezayı kesti

dolar kuru 696x418 1

Krediler döviz alımında kullanıldı. Bu durum bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu tarafından ceza yağdırılmasına neden oldu. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm ayrıntılar.

Türkiye’de krediler döviz alımında kullanılabiliyor. Bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından çok sert bir tepki aldı. Burada bahsi geçen tepki bireylerden daha çok kredi veren bankalara yönelik. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bildiğiniz üzere dövize karşı sert bir tutum sergiliyor. Dövizin yükselmemesi için bazı çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmalardan bir tanesi de kredilerin amacına uygun olarak kullanılması ile ilgili. Yapılan denetimlere baktığımızda bazı kontrol mekanizmalarının zamanımda oluşturulmadığı tespit edildi. Böylece 13 banka 50’şer bin TL ceza alacak. Bu cezanın bankaları çok fazla etkilemeyeceği tahmin ediliyor.

Krediler döviz alımında etkili oldu

Ortaya çıkan son detaylara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yetkilileri bir rapor hazırladı. Bu raporda kredilerin bazen müşterilere döviz alımı için verildiği ifade ediliyor. Elbette bankalar bunu müşterilerine sırf döviz almaları için vermiyor. Fakat bununla ilgili denetimler gerçekleştirilmiyor.

Krediler döviz alımında

Merkez Bankası döviz rezervi önemli ölçüde azalmıştı. Bu rezerv açığını kapatmak için düşük fiyatlardan döviz alınıyor. Böylece olası bir kur krizi karşısında müdahale etmek mümkün oluyor. Fakat bireysel ve kurumsal yatırımcılar döviz alınca bu defa istenmeyen bir şekilde kur fiyatları yükseliyor. Krediler döviz alımında kullanılınca ister istemez böyle bir sonuç ortaya çıkıyor.

Döviz kurları arttı peki ya telefon fiyatları?

BDDK bu konudaki denetimlerini sıkı hale getirecek. Şimdilik tüm bu cezalar en alt sınırdan verildi. Ancak önümüzdeki aylarda benzer hareketler yapılırsa 500 bin TL’ye kadar bankalara ceza verilebilir. Konu ile ilgili gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.