iPhone cihazlarının fiyat değişimi: Grafik hep yukarı doğru

Kamera teknolojisi yeniden

iPhone cihazlarının fiyat değişimleri her geçen yıl daha üst boyutlara ulaşıyor. Bu durumun meydana gelmesinde çok fazla etken var hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Apple iPhone cihazlarının fiyat değişimi her geçen yıl daha fazla artış gösteriyor. Bu durumun meydana gelmesinde çok fazla etken var. Öncelikle ilk sorun döviz kuru. Özellikle son dönemlerde dolar kuru artışları müthiş bir seviyeye ulaştı. Güncel kur fiyatlarına göre dolar 8,9 TL seviyelerinde.

2008 yılında iPhone 3G cihazı piyasaya sürüldü ve iyi ses getirdi. Turkcell ve Vodafone aracılığıyla satılan bu cihaz yüksek teknoloji sloganıyla piyasaya sunulmuştu. O dönem fiyatı 1199 TL olmuştu.

iPhone cihazlarının fiyat değişimi aşağı çekilebilir

iPhone 3G cihazı Türkiye’de ilk üretildiğinde dolar yaklaşık olarak 1,3 TL seviyesinde. Şimdi ise dolar kuru neredeyse 8 kat arttı. Özellikle son dönemlerde fiyat değişiminin tuhaf seviyelere ulaşmasının bir nedeni de buydu. Kur fiyatlarındaki düşüş muhtemelen fiyatların da az bile olsa düşmesini sağlayabilir.

iPhone cihazlarının fiyat

Vergiler bu noktada ikinci en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Cihazlar için alınan %1 Kültür Bakanlığı payı, %10 TRT bandrol ücreti, %50 ÖTV ve son olarak da %18 KDV cihaz fiyatlarında sert artışa neden oluyor. Hatta bu durum o kadar yüksek seviyelere ulaştı ki en basit cihazlar bile lüks oldu. iPhone cihazlarının fiyat değişimi umut kırıyor.

iPhone 14, 2 TB depolama alanı sunacak

Şu anda iPhone 13 ABD satış fiyatı 799 dolar seviyesinde. Türkiye satış fiyatı ise 11.999 TL olarak belirlendi. Hem dolar kurunun azalması hem de vergilerde düşüş yapılması bu cihazların fiyatını azaltabilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?