Kripto paralara %30 vergi!

Ethereum ve AVAX

Tüm dünya ülkelerinin ya yasakla ya kabul et çelişkisinde kaldığı kripto paralar, gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Kripto paralara %30 vergi! Kripto paraların yasaklanarak bitirileceğine olan inancı azalan ülkelere her gün bir yenisi daha ekleniyor. Daha önce ülke genelinde kripto para faaliyetlerini yasaklayan ancak yüksek mahkemenin bu kararı bozması üzerine farklı alternatifler arayan Hindistan hükümeti, çareyi kallavi bir vergilendirmeye başvurmakta buldu.

Ülkenin ekonomi bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, bundan sonra yapılacak her tür kripto para hareketi vergilendirmeye dahil olacak. Kripto para varlıklarının bankaya çekilmesi anında devreye girecek olan bu sistem, otomatik olarak tüm aktarılan tutarın %30’unu vergi olarak kesecek.

Kripto para birimleri ile insan ticareti yapılıyor iddiası

Kripto paralara %30 vergi!

Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere Hindistan, karı değil varlığın tamamını vergilendirmiş olacak. Yani örneğin 1.000 dolarlık bir kripto para alımı sonrasında 500 dolarınız kaldıysa ve bunu yeniden banka hesabınıza çekmek istiyorsanız bunun 150 dolarını devlete vergi olarak ödemeniz gerekecek. Bunun yanında yapılan açıklamada, ülkeye yapılacak kripto para tabanlı yatırımlarda ise vergi üst sınırının %1 ile sınırlı tutulacağı da belirtildi.

Bildiğiniz üzere bir süredir ülkemizde de kripto para gelirlerinin vergilendirilmesi çalışmaları söz konusu. Şu an için bu vergilendirmenin nasıl yapılacağı veya vergi matrahının Hindistan’da olduğu gibi ana para üzerinden mi yoksa sadece olması gerektiği gibi kar olması halinde bu karın üzerinden mi yapılacağı belirsiz. Ancak gerek dünya gerekse de ülke genelindeki ekonomik durum göz önüne alındığında, böylesi bir potansiyele sahip vergi kaleminin daha uzun süre belirsiz kalması pek olası görünmüyor.

Microsoft DDoS saldırısına maruz kaldı: Böylesi hiç görülmedi