Koronavirüs aşıları işe yarıyor mu: Covid-19 semptomları

Koronavirüsten korunmak

Koronavirüs aşıları işe yarıyor mu sorusu uzun bir süredir gündemde. Bazıları aşı karşıtlığı yaparken önemli bir bölüm işe yaradığını düşünüyor. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Dünyanın en büyük aşı araştırma merkezleri yeni çalışmalar yapmaya devam ediyor. Özellikle aşı olan kişilerin gösterdiği semptomlar en büyük merak konuları içerisinde yer alıyor. İngiltere’de bilim insanları tarafından devam eden çalışmalar ile birlikte Covid-19 semptomları ortaya çıkarıldı. Ancak bu semptomlar aşı olan insanlar üzerinden ölçüldü.

Yapılan araştırmalarda hiç aşı almamış tek doz veya çift doz aşı olan kişiler araştırıldı. Yapılan bu araştırmalar sonucunda virüse yakalanan kişilerin gösterdiği semptomlara bakıldı. Test sonuçları gerçekten de fazlasıyla ilginç.

Koronavirüs aşıları işe yarıyor mu: Tek doz ve iki doz

Yapılan çalışmalar sonucunda tek doz Covid-19 aşısı olan kişilerin semptom olarak baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırık ve kronik öksürük yaşadığı ortaya çıktı. Bu kişiler tek doz aşı aldıkları için virüsten çok fazla korunamıyor. Bilim insanları aynı zamanda 2 doz aşı olanlara da baktı.

Koronavirüs aşıları işe yarıyor

Yapılan araştırmalarda iki doz aşı olanların hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve koku kaybı gibi problemler yaşadığı ortaya çıktı. Bu kişiler iki doz aşıdan dolayı çok daha az semptom gösteriyor. Böylece aşıların hastaneye yatış oranlarını bile azalttığı ortaya çıktı.

Koronavirüs testleri yanıltıcı sonuçlar verebiliyor: Bilim insanları şaşkın

Son yapılan araştırma hiç aşı olmayan kişiler ile ilgili. Covid-19 aşısı kullanmayanlar burun akıntısı, ateş, kronik öksürük ve boğaz ağrısı ile birlikte baş ağrısı görüyor. Fakat onların gördüğü semptomlar çok daha ağır. Özellikle ateş ve kronik öksürük çok sert etkilere neden oluyor. Yapılan bilimsel çalışmalar Covid-19 aşısı olan kişilerin hastalığı daha rahat atlattığını gösteriyor.