Kazakistan olayları global ekonomiyi etkiledi

Kazakistan olayları global ekonomiyi etkiledi

Kazakistan bir süredir kaos halinde. Ülkede artan petrol fiyatlarına karşı başlatılan protestolar hükümetin istifasına dahi sebep olmaya kadar ilerledi. Ancak yaşananlar global anlamda bir etkiye de sahip. İşte detaylar.

Küresel piyasalardaki gelişmeler Kazakistan olayları tarafından etkilenmiş durumda. Kripto para regülasyonları, Fed’in faiz adımı, kripto para madenciliğinin yasaklanması gibi farklı sebeplerin üstüne bir de ülkedeki kaos hali eklenince işler karıştı. Kripto para camiası hali hazırda yıla iyi başlamamışken bu olaylar neticesinde kayıplar yaşanmaya başlandı. Ülkeler arası para piyasalarındaki karışıklık da üstüne eklenince ekonomik anlamda bir düzensizlik söz konusu.

Kazakistan olayları global ekonomiyi etkiledi

Özellikle kripto para piyasasındaki çalkalanmalar sert bir şekilde devam ediyor. Amerikan Merkez Bankası FED’in Mart ayında faiz arttırımına yeşil ışık yakması piyasalarda dengelerin tekrar değilmesine sebep oldu diyebiliriz. Çin’in kripto para yasaklarını artırması, Kosova’nın kripto para madenciliğine bir süre yasak koyması gibi sebepler de kripto parada yaşanan değer kaybının sebepleri arasında yer alıyor. Kazakistan yaşadığı kaos ortamından kurtulmak için Rusya’dan yardım isteyince kripto paradaki değer kaybı daha fazla arttı. Kazakistan’ın dünyanın en büyük ikinci Bitcoin madencilik sahası olması tabiki en önemli etken. Ülkede internetin iç karışıklık nedeniyle sürekli kesilmesi kripto para madenciliğini vururken piyasaları da olumsuz etkiledi. Lider Bitcoin ciddi bir düşüş yaşadı. Geçtiğimiz aylarda rekor seviyelerde yükselen Bitcoin şu anda 41 bin dolara kadar gerilemiş durumda.

Samsung CES 2022’de, çıkaracağı yeni teknoloji hakkında bilgi verdi