Kaybolan CAPSTONE uydusu tekrar bulundu

NASA, Ay nükleer enerji sistemleri geliştirmek için kolları sıvadı

NASA’nın CAPSTONE görevi için fırlatılmasının ardından birkaç gün geçti. Ay uydusunun Roket Laboratuvarı’nın Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndaki sitesinden başarılı bir şekilde fırlatılmasının ardından, yer kontrolü, Dünya’nın yerçekiminden kaçtıktan kısa bir süre sonra uzay aracıyla temasını kaybetti ve pazartesi günü elektron roket taşıyıcısından ayrıldı. Ancak neredeyse karanlıkta geçen tam bir günün ardından NASA dün mühendislerinin 55 kiloluk uyduya giden bir hattı yeniden açmayı başardığını duyurdu.

Kaybolan CAPSTONE uydusu tekrar bulundu. Durum endişe verici olsa da, NASA böyle bir olasılığı zaten hesaba katmıştı. Bir NASA sözcüsü pazartesi günü Space.com’a verdiği demeçte, “Gerekirse, görev, ayrılma sonrası yörünge düzeltme manevrasını birkaç gün geciktirmeye yetecek kadar yakıta sahip” açıklamasında bulunmuştu.

NASA, Artemis 1 Ay görevi için tarih verdi!

Cislunar Otonom Konumlandırma Sistemi Teknolojisi Operasyonları ve Navigasyon Deneyi (CAPSTONE) olarak adlandırılan bu uzay aracı, onu dört aylık bir ay-ötesi enjeksiyon (TLI) rotasında sapanacak yeterli ivmeyi oluşturmak için gezegenin yörüngesinde yaklaşık bir hafta geçirdi.

NASA Artemis 1 roketi testine başladı

Kaybolan CAPSTONE uydusu tekrar bulundu

CAPSTONE 13 Kasım’da hedefine vardığında, yolun kararlılığını doğrulamak için yaklaşan Lunar Gateway’in planlanan Yakın Doğrusal Halo Yörüngesini takip edecek.

nasa astronot 3

NASA, Nisan ayındaki bir blog yazısında, “Özellikle, NASA’nın modelleri tarafından tahmin edildiği gibi yörüngesini korumak için güç ve tahrik gereksinimlerini doğrulayacak ve lojistik belirsizlikleri azaltacak. Yörünge, CAPSTONE’u her yedi günde bir yakın geçişindeki bir ay direğinin 1000 mil yakınına ve diğer direğin 43.500 mil yakınına getirecek ve Ay’ın yüzeyine ve yüzeyinden uçan uzay araçları için diğer dairesel yörüngelere göre daha az tahrik kabiliyeti gerektirecek.”

Netflix, ‘Stranger Things’ spin-off serisini müjdeledi