Yenilenebilir enerji için bambaşka bir depolama yöntemi

güneş enerjisinde çin

Finlandiya’daki bir şirket, yenilenebilir enerji için alışılmadık bir depolama çözümü yarattı: Lityum iyon veya diğer pil teknolojileri yerine kum kullanan bir çözüm.

Yenilenebilir enerji için bambaşka bir depolama yöntemi. Polar Night Energy ve Batı Finlandiya’daki bir enerji kuruluşu olan Vatajankoski, elektriği kumda ısı olarak depolayabilen bir depolama sistemi kurdu. ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı da dahil olmak üzere, enerji depolama için kum kullanımını araştıran başka kuruluşlar olsa da, Finliler onların kumdan yapılmış bir pilin tam olarak çalışan ilk ticari kurulumu olduğunu söylüyor.

ruzgar gulu

Yenilenebilir kaynaklar için geleneksel depolama sistemlerine benzer şekilde, Polar’ın teknolojisi, aynı anda kullanılmayan rüzgar türbinlerinden ve güneş panellerinden gelen enerjiyi depolar. Kesin olmak gerekirse, enerjiyi ısı olarak depolar ve bu daha sonra Vatajankoski’nin hizmet verdiği bölgesel ısıtma şebekesi için kullanılır.

Güneş

Yenilenebilir enerji için bambaşka bir depolama yöntemi

Kum ucuzdur ve ısıyı yaklaşık 500 ila 600 santigrat derece arasında depolamada çok etkilidir. Polar, teknolojisinin kumu Finlandiya’nın uzun kışları boyunca o ısıyı kullanma zamanı gelene kadar aylarca “tipik saunalardaki sobalardan daha sıcak” tutabileceğini söylüyor.

fas tan gunes enerjisine dev yatirim

BBC’nin açıkladığı gibi, kumu ısıtmak için kullanılan dirençli ısıtma işlemi, yapının içinde dolaşan sıcak hava üretir. Depolanan enerjiyi kullanma zamanı geldiğinde, pil, ısıtılan havayı bölgenin ısıtma sisteminde sıcak suya boşaltır ve daha sonra evlere, ofislere ve hatta havuzlara pompalanır. Şu anda Polar’ın kum pili yalnızca tek bir şehre hizmet ediyor ve teknolojinin ölçeklenip büyütülebilip büyütülemeyecği hala belirsiz. BBC ayrıca, elektriğin şebekeye geri döndürülmesi söz konusu olduğunda verimliliğinin “önemli ölçüde düştüğünü” söylüyor. Yine de teknoloji için erken günler ve diğer şirketler ve kuruluşlar bu sorunlara çözümler bulabilir.

Forspoken yine ertelendi! İşte yeni tarih