Katlanabilir telefonlar göz kırpıyor: Huawei Mate X ve Samsung Galaxy Fold

maxresdefault 4

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemde katlanabilir ekranlı akıllı telefonlar için çalışmalar hızlandırıldı. Özellikle Samsung ve Huawei’nin bu alanda başı çektiğini söyleyebiliriz. Zira iki firma da ilk jenerasyon katlanabilir ekranlı telefonlarını görücüye çıkardı, yani Huawei Mate X ve Samsung Galaxy Fold. Bu arada, bu alanda Apple’ın da çalışmalar yaptığı düşünülüyor.

Katlanabilir telefonlar göz kırpıyor: Huawei Mate X ve Samsung Galaxy Fold

Hem Huawei Mate X hem de Samsung Galaxy Fold, şimdiye kadar pek çok test editörü tarafından deneyimlendi ve şu ana kadar çok da başarılı ürünler olduklarını söylemek güç. İlk jenerasyon ürün oldukları ve yepyeni bir şey denendiği için bazı sıkıntıların olması normal aslında. Merak ettiğimiz ise, bu ürünler final hallerini alıp satışa sunulduklarında neler olacak… An itibarıyla iki üründen de kısaca bahsetmemiz gerekirse…

Mate X’in Galaxy Fold’a kıyasla daha ince olduğunu, Galaxy Fold’un ise Mate X’e kıyasla daha hafif olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan, ekran boyutlarına bakıldığında, hem kapalı hem de açıkken Huawei Mate X’in önde olduğu açık. Tasarım hatları itibarıyla da, özellikle kapalı haldeyken Galaxy Fold’un şık ve kullanışlı durduğunu söylemek güç.

İki telefon için de, akıllı telefon ve tablet unsurlarını bir araya getirerek ikisi bir arada kullanım sunmayı amaçladığını ve bu açıdan bakıldığında heyecan uyandırdıklarını söyleyebiliriz.

Huawei Mate X

Ekran tarafında can sıkıcı bir diğer detay ise, özellikle katlanabilir kısımda. Haliyle rahat katlanabilmeleri için plastik ekran teknolojisi kullanılıyor ve bu katlanabilir kısım, ışığa göre yansımalar ve çizgiler oluşturabiliyor. Ayrıca, iki ekranın da dokunuşlara verdiği tepkiler, mevcut amiral gemisi pek çok modele kıyasla daha zayıf. Tabii bir de bu “aç – kapa” mekanizmasının bir süre sonra gevşeme ve kullanışsız hale gelme ihtimali var. Her ne kadar firmalar bunun zor olduğunu söylese de, bu konuda endişeli pek çok kişi var.

Kamera tarafına baktığımızda, Galaxy Fold’un arka tarafında üçlü kamera sistemi yer alıyor ve selfie için özel bir kamera da var. Huawei ise, bu ürününde de Leica ile çalışmış. Arka tarafta toplamda 4 kamera var ve Selfie çekilmek istediğinizde ana kameradan yararlanabileceksiniz. Yani Selfie için ayrıca ön tarafa bir kamera konumlandırılmamış.

Pil tarafına geldiğimizde ise, Samsung’un hızlı şarjdan kablosuz şarja, hatta şarj transferine kadar pek çok seçenek sunduğunu söyleyebiliriz. Huawei ise, 55w değerde Super Charge teknolojisi ile adeta meydan okuyor.

İki telefonun da yakın zamanda satışta olması muhtemel. İki ürünün de Avrupa’da 2 bin euro civarı fiyatlarda satışta olacağı konuşuluyor. Yani ilk etapta pek çok kullanıcı için tercih edilebilir ürünler değiller. Zaten bunun bilincinde olan firmalar da ilk nesil bu ürünleri az sayıda üreterek satışa sunmayı planlıyor.

Samsung Galaxy Fold

Boyutlar: 160.9 x 117.9 x 6.9 mm (Düz), 160.9 x 62.9 x 15.5 mm (Katlı)
Ağırlık: 263 gram
Ekran: Dinamik Amoled 7.3 inç, katlıyken 4.6 inç Super Amoled
Çipset: Qualcomm SDM855
Depolama: 512GB
RAM: 12GB
Kamera: 12+12+16MP ana kamera ve 10+8MP ön kamera
Pil: 15W hızlı şarj destekli ve kablosuz şarj destekli 4380 mAh

Huawei Mate X

Boyutlar: 161.3 x 146.2 x 5.4 mm (Düz), 161.3 x 78.3 x 11 mm (Katlı)
Ağırlık: 295 gram
Ekran: Oled 8 inç, katlıyken 6.6 inç Amoled
Çipset: HiSilicon Kirin 980
Depolama: 512GB
RAM: 8GB
Kamera: 40+8+16+TOF ve Selfie için de ana kamera kullanılıyor
Pil: 55W hızlı şarj destekli 4500mAh

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max’in özellikleri fiyat detayları!