Galaxy Fold kafaları karıştırdı

galaxy fold 5

#İŞBİRLİĞİ

Samsung’un geçtiğimiz günlerde satışa sunduğu Galaxy Fold, katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda kafaların karışmasına neden oldu. İşte detaylar.

2019 akıllı telefon sektörü açısından önemli bir yıl olacak. Zira bu yılla birlikte ilk defa 5G özellikli telefonlar raflardaki yerini almış olacak. 5G özellikli telefonların haricinde, uzun yıllardır üzerinde çalışılan katlanabilir ekranlı telefonlar da bu yıl kullanıma sunulmaya başlandı.

Teknoloji dünyasını az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda ilk adım Samsung’dan gelmişti. Güney Koreli teknoloji devinin katlanabilir ekranlı modeline ait ilk patentler 2014 yılında ortaya çıkmıştı. Nitekim aradan geçen 5 yıllık geliştirme sürecinin akabinde Galaxy Fold geçtiğimiz Şubat ayında tanıtıldı.

Samsung Şubat ayında tanıttığı katlanabilir ekranlı ilk akıllı telefonu Galaxy Fold’u geçtiğimiz günlerde satışa sundu. Fakat Galaxy F’in satışa sunulmasıyla birlikte, kullanıcıların kafalarında bazı soru işaretleri de oluşmaya başladı. Çünkü telefonu satın alan pek çok kullanıcı ekranın katlandığı kısımdan kırıldığını iddia etmeye ve konu ile ilgili görseller paylaşmaya başladılar. Bu durum da katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına zemin hazırladı.

galaxy fold 2

Katlanabilir ekranlar için daha erken mi?

Şunu hemen baştan belirtelim. Katlanabilir ekranlar OLED teknolojisi sayesinde mümkün oluyor. Dünyada OLED pazarını kontrol eden firma ise Samsung. Güney Koreli şirket tek başına bu pazarın yüzde 80’ine hükmediyor. Samsung’un bu pazardaki en büyük rakibi ise bir diğer Güney Koreli şirket LG.

Yani katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda, Samsung’un pazarın genel tedarikçisi olacağını söylemek, pek de yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla Galaxy F ekranında ortaya çıkacak bir sorun, doğrudan katlanabilir ekranlı tüm telefonları ilgilendiriyor demektir.

Galaxy F’in katlandığı kısımda, kısa sürede izlerin meydana gelmesi, bu noktadaki piksellerin ölmesi, kullanıcıları katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda şüpheye düşürdü. Yoksa henüz bu teknoloji için erken miydi?

galaxy fold 1

Katlanabilir ekranlar aceleye mi geldi?

Samsung daha geçtiğimiz yıla kadar katlanabilir ekranlı telefonlar için henüz erken olduğunu savunuyordu. Fakat ne olduysa Güney Koreli şirket 1 yıl içerisinde katlanabilir ekranlı modelini satışa sunma kararı aldı.

Peki neden? 1 yıl öncesine kadar bu teknoloji için erken olduğunu savunan bir firma, neden 2019’da Galaxy F’i satışa çıkarma kararı aldı?

Aslında sorunun cevabı son derece basit. Samsung bu alanda ilk olan firmalardan biri olmak istedi. Normal şartlarda katlanabilir ekranlı model konusunu Samsung’dan başka dillendiren yoktu.

Fakat son dönemde Huawei, Xiaomi ve LG gibi isimlerin de bu hususta önemli çalışmalarının olduğunun ortaya çıkmasıyla işler değişti.

Biraz risk alan Samsung, katlanabilir ekranlı akıllı telefonu Galaxy Fold’u satışa sunma kararı aldı.

galaxy fold 3

Sektör oturana kadar beklemek en iyisi

Peki şimdi katlanabilir ekranlı akıllı telefon alınır mı? Bu konuda dürüst olmamız gerekiyor. Şu anda katlanabilir ekranlı bir model satın almak, rus ruleti oynamak gibi birşey. Aldığınız telefon sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ya da birkaç günlük kullanımın ardından ekran veya menteşe tarafından sorunlar ortaya çıkabilir.

Böyle bir durumda katlanabilir ekranlı akıllı telefon sektörünün oturmasını beklemek en doğru seçenek gibi görünüyor. Malum, şimdilik katlanabilir ekranlı modellerin fiyatı da ateş pahası. Dolayısıyla böyle bir gerçeklikte kalkıp da katlanabilir ekranlı bir telefon almak pek de mantıklı olmayacaktır.

Katlanabilir ekranlı telefon almak isteyenlerin birkaç yıl daha sektörün oturmasını beklemeleri en doğru davranış olacaktır. Zira daha diğer modellerde ne gibi sorunların ortaya çıkacağı da gizemini koruyor. Bekleyip göreceğiz.

Samsung şimdi de yazılım hırsızlığıyla suçlanıyor