Terminator filmleriyle yapay zekanın tehlikelerini gözler önüne seren James Cameron sitem etti. “Sizi yapay zeka konusunda uyardım ama dinlemediniz.”
Son yıllarda daha çok Avatar filmleriyle adından söz ettiren usta yönetmen James Cameron, yapay zekanın yükselişinin insanlık için yaratabileceği sorunları gündeme taşıyan en önemli isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Çünkü Cameron’ın 1984 yapımı bilim-kurgu klasiği The Terminator, çok sayıda insanın makinelerin yükselişinden ve yapay zekadan korkmaya başlamasını sağlamıştı.
Ancak tüm bu korkulara ve kaygılara rağmen bu alandaki çalışmalar hız kesmeden devam etti ve bugün geldiğimiz noktada artık A.I. hayatımızın önemli bir parçası haline gelme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Milyonlarca kullanıcıya ulaşan ChatGPT gibi A.I. yazılımları, yakın gelecekte yaşanacakların kısa bir fragmanı olarak görülüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde A.I. teknolojilerinin gündelik hayatta çok daha önemli bir rol oynamaya başlayacağı öngörülüyor. Bu da Cameron’ın 1984’te Terminator ile gözler önüne serdiği tehlikeleri hiç olmadığı kadar ciddi hale getiriyor.
Yapay zeka alanında yaşanan bu gelişmeleri yakından takip etmeye devam eden usta yönetmen James Cameron, bu hafta verdiği bir röportajda bir nevi sitem etti. Usta yönetmen, “1984’te sizi uyardım ama dinlemediniz.” diyerek son dönemde yaşanan gelişmelerin kendisini kaygılandırdığını paylaştı.
Pek çok uzman A.I.’ın hayatımıza girmesiyle birlikte oluşacak tehlikelere işsizlik ve bilgi kirliliği gibi daha açıkça görünen tehlikeler üzerinden bakıyor olsa da Cameron’a göre bu teknolojilerle birlikte oluşacak en büyük tehlike bu teknolojilerin silah olarak kullanılması olacak. Cameron, Soğuk Savaş dönemindeki nükleer silahlanma yarışının bir benzerinin yapay zeka alanında da yaşanacağını düşünüyor. Zaten bunun ilk emarelerini şimdiden görmeye başladık bile.
Çünkü Elon Musk ve onun gibi düşünen uzmanlar A.I. konusunda frene basılmasını istediğinde bu alanda çalışan pek çok kişinin sunduğu argüman, kendileri dursa bile Çin’in durmayacağı ve bu durumda Çin’in gerisinde kalacakları oldu. Bu rakibin, hatta düşmanın gerisinde kalma korkusu, nükleer silahlanmada olduğu gibi A.I. konusunda da itici güç olacak gibi duruyor ki bu da dünyayı oldukça endişe verici bir geleceğe doğru götürebilir.