Jack Ma, kurucusu olduğu Alibaba ile bağlarını kesiyor

Ma, Alibaba'nın başkanı

Alibaba’nın 2020 yılında ortadan kaybolan multi-milyarder kurucusu Jack Ma, şirketle ilişiğini tamamen kesiyor.

Kurucusu olduğu e-ticaret platformu Alibaba’nın yakaladığı büyük başarı sayesinde bir anda dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelen Jack Ma, sadece Çin’in değil tüm Doğu dünyasının en dikkat çekici başarı hikayelerinden birine imza atmıştı. Alibaba’nın yükselişinin ardından yıllarca göz önünde kalan, sık sık konferanslarda ya da sempozyumlarda karşımıza çıkan Ma, 2020 yılında bir anda ortadan kayboldu. O günden beri nerelerde olduğu merak konusu olan Ma, geçtiğimiz günlerde Japonya’da ortaya çıktı.

Jack Ma’nın Japonya’da ortaya çıkması, “Ünlü girişimci geri dönmeye mi hazırlanıyor?” sorusunu beraberinde getirdi. Ancak görünen o ki Ma’nın geri dönme gibi bir niyeti yok. Aksine şirketiyle ve genel olarak teknoloji dünyasıyla arasına daha da fazla mesafe koymak istiyor.

Alibaba

Alibaba’yı şemsiye altında barındıran Ant Group Co.’nun kontrol haklarını elinde bulunduran Ma, bu hakları elinden çıkarıyor. Daha önce Ma’nın elinde olan bu yönetici yetkileri, şirketin 10 üst düzey yöneticisi arasında paylaşılacak. Bu paylaşımın ardından Ma’nın oyu sadece yüzde 6.2’lik bir ağırlığa sahip olacak. Yani anlayacağınız Ma bundan sonra şirketin yönetiminde söz sahibi olmayacak. Sadece oy kullanan 10 kişiden biri olacak ki zaten bu oylamalara katılması da beklenmiyor.

Hatırlarsanız Jack Ma, hala Çin’in en zengin insanı olduğu dönemde Çin hükûmeti ile ters düşmüş, bunun üzerine Ma’nın sahibi olduğu Ant Group şirketleri hükûmetin sıkı denetimine alınmıştı. Çin hükûmetiyle iplerin gerilmesi, Ma’nın 2020 yılındaki ortadan kayboluşunun asıl sebebi olarak görülüyor. Ma’nın üç yıl sonra geri dönüp şirket yönetiminden elini eteğini çekmesi de Çin yönetiminin peşini bırakması için atılmış stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Microsoft’un 1 milyar dolarlık ChatGPT kumarı tuttu