Virgin Galactic’in roketi yarı yolda kaldı

uzay turizmi

Virgin Galactic’in uzay roketi yörüngeye ulaşmayı başaramadı; şirketin hisseleri bir anda yüzde 20 değer kaybetti.

Uzaya yapılan seyahatlerde kullanılan roketlerin gelişimi son yıllarda özel sektöre kaydı. Özellikle SpaceX uzay yolculuklarıyla artık özdeşleşen bir marka haline geldi. Ancak bu alan yatırım yapan tek şirket SpaceX değil. Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Blue Origin ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın kurduğu Virgin Galactic de uzay roketlerine önemli yatırımlar yapıyor. Ancak SpaceX ve Blue Origin’in aksine Virgin Galactic şimdilik bu yatırımlarına istediği karşılığı alamıyor.

Hatırlarsanız şirket, geçtiğimiz yıl gerçekleşmesi gereken ilk uçuşlarını ertelemek zorunda kalmış. En sonunda bu tarih 2023’e alınmıştı. Sonunda o gün geldi çattı ve Virgin Galactic uzay roketiyle Birleşik Krallık’tan ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi. Ortaya çıkan sonuç, Virgin için yıkıcı sonuçlar doğurdu.

virgin galactic

Birleşik Krallık topraklarından gerçekleştirilen ilk fırlatma sırasında işler yolunda gitmedi ve Virgin Galactic’in uzay aracı, yörüngeye ulaşamadı. Sebebi bilinmeyen bir sebepten ötürü araç, yolculuğunu yarıda kesmek zorunda kaldı. Bunun sonucu olarak roketin taşıdığı dokuz uydu da kaybedilmiş oldu. Roketi taşıyan Boeing 747’nin mürettebatı ise sorunsuz şekilde iniş yaptı. Uçuşu yarıda kesen sorun neyse ki uzay roketi Boeing 747’den ayrıldıktan sonra yaşandı.

İngiltere’nin uzay yarışına katılma hayallerini en azından şimdilik suya düşüren bu başarısızlık, Virgin’in hisselerini de alt üst etti. Bu fiyaskonun yaşanmasının ardından Virgin’in hisseleri bir günde yüzde 20’den fazla değer kaybetti.

Microsoft’un 1 milyar dolarlık ChatGPT kumarı tuttu