Alibaba’nın kayıp kurucusu, Japonya’da ortaya çıktı

Çin'in en zengini

Alibaba’nın 2020 yılında ortadan kaybolan multi-milyarder kurucusu Jack Ma, yıllar sonra Japonya’da ortaya çıktı.

Kurucusu olduğu e-ticaret platformu Alibaba’nın yakaladığı büyük başarı sayesinde bir anda dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelen Jack Ma, sadece Çin’in değil tüm Doğu dünyasının en dikkat çekici başarı hikayelerinden birine imza atmıştı. Alibaba’nın yükselişinin ardından yıllarca göz önünde kalan, sık sık konferanslarda ya da sempozyumlarda karşımıza çıkan Ma, 2020 yılında bir anda gözlerden kayboldu. O günden beri nerelerde olduğu merak konusu olan Ma, geçtiğimiz günlerde Japonya’da ortaya çıktı.

Ma, Alibaba'nın başkanı

Hatırlarsanız Jack Ma, hala Çin’in en zengin insanı olduğu dönemde Çin hükûmeti ile ters düşmüş, bunun üzerine Ma’nın sahibi olduğu Alibaba ve Ant Group şirketleri hükûmetin sıkı denetimine alınmıştı. Çin hükûmetiyle iplerin gerilmesi, Ma’nın 2020 yılındaki ortadan kayboluşunun asıl sebebi olarak görülüyor. Zira Ma’nın Çin’de, ya da göz önünde olacağı başka bir ülkede kalması, Çin hükûmetinin kendisine karşı aksiyon almasına sebep olabilirdi. Ma gözlerden kaybolarak bir anlamda kendisini tartışmanın içinden de çekti ve bu sayede ciddi bir yaptırımla karşılaşmaktan kurtuldu. Ancak görünen o ki Ma’nın gözlerden uzakta geçirdiği süre sona eriyor. Çünkü yıllar sonra yeniden görüntülenmesiyle birlikte Ma’nın ismi bir kez daha gündeme taşınmış oldu.

The Financial Times’ın haberine göre Jack Ma, son altı aydır Japonya’da yaşıyor. Ma’nın bundan önce nerede yaşadığı ise bilinmiyor. Ancak The Financial Times, Tokyo’da gözlerden uzak yaşayan Ma’nın bu iki yıllık süreçte sık sık Amerika’yı ve İsrail’i ziyaret ettiğini söylüyor.

iPhone 14 Pro satışlarına stok engeli