İranlı bilim insanı yapay zeka tarafından mı öldürüldü

iranlı bilim insanı yapay zeka

İran’ın nükleer programını yöneten bilim insanı Muhsin Fahrizade geçtiğimiz ay İran’da hareket halindeki aracında ve korumalarının yanında vurularak öldürülmüştü. İranlı muhafızlar şimdi saldırının insansız bir araç tarafından, yapay zeka ile düzenlendiğini vurguluyorlar.

İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastin, yapay zekanın savaş alanlarında kullanıma dair şu andaki en ileri örneklerden biri olabileceği düşünülüyor.

İranlı bilim insanı suikastı Terminatör çağını resmen başlattı

İran’ın en güvenli bölgelerinden birinde, çok yüksek korumayla dolaşan Muhsin Fahrizade yanındaki korumalara rağmen, ağır makineli tüfek ateşine hedef olarak hayatını kaybetti.

Saldırıda bir Nissan Pickup ve arkasına yerleştirilen ağır bir makineli tüfek kullanıldı. Saldırı sonrasında yapılan incelemede, Fahrizade’nin aracına sadece 13 mermi isabet ettiği ve bunların tümünün çok isabetli şekilde hedefi vurduğu, ancak sadece 15 santim yanında oturan eşine tek kurşun isabet etmediği anlaşıldı.

Bill Gates Koronavirüsün biteceği tarihi açıkladı

Fahrizade’nin ölen korumasının ise Fahrizade’yi korumak için üzerine atladığı vurulduğu anlaşıldı. İranlı güvenlik yetkilileri şimdi bu saldırının, uydu üzerinden yönetilen ve tamamen yapay zeka kontrolünde gerçekleştirilmiş bir saldırı olduğunu düşünüyor. Çünkü kendi kendine ateşlenen silahın yüz tanıma sistemiyle, Muhsin Fahrizade’yi hedeflediği ve başka kimseye ateş etmediği ortaya çıktı.

Bu tür bir “yapay zekalı” silahın doğru olması halinde ise, yapay zekanın hedef seçerek kimin ölüp kimin kalacağına karar verdiği distopik bir dünyanın resmen başladığı anlaşılıyor. Zira olayda silahı ateşleyen yapay zekanın sadece hedefi öldürmek için hareket ettiği tespit edilmiş.

iranlı bilim insanı yapay zeka

Silahı koruyan, kamyoneti süren diğer saldırganların ise İranlı muhafızlar tarafından öldürüldüğü biliniyor. Muhafızların, kamyonetin arkasına yerleştirilmiş silahı durdurmak içinse ateş etmesinin yeterli olmadığı, bu yüzden kamyoneti el bombalarıyla patlattıkları anlaşılıyor.

Suikast zaten başlı başına büyük bir suçken, bunu bir de yapay zeka ile yapmak… dünyadaki tüm etik değerlerin en çirkin şekilde çiğnendiği bir durum olarak bu olay dünya gündemini çok uzun süre meşgul edebilir. Çünkü yapay zekaya “yola çık ve insan öldür” komutu vermeye başlıyorsak… Terminatör veya Matrix filmlerinin gerçek olması an meselesidir.