Stephen Hawking yapay zeka tehlikesini anlattı

4559837461

Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, Reddit’in ünlü Ask Me Anything (bana her şeyi sor) etkinliğine katılarak dünyanın her yerinden gelen sorulara cevap verdi. Etkinlikteki en yoğun tartışma yapay zeka sorularında yaşandı.

Yapay zeka çalışmalarının çok sıkı denetlemeler altında tutulması hatta yasaklanması için dünya çapında 1000 bilim insanı ve aydın tarafından imzalanan bildirgede de imzası bulunan Hawking, yapay zekanın insanlığın sonunu getirecek en büyük tehlike olduğunu savunuyor.

455983746[1]

Ekinlikte sorulan sorulara cevap veren Hawking, yapay zekanın insanoğlu için yaratacağı tehlikeyi ise şöyle açıkladı. “Yapay zeka konusunda problem kötülük/şeytanlık değil, yeterlilik olacaktır.” Hawking’in detaylarına girmeye çalıştığı konuya göre, bilim insanlarının yaratacağı çok gelişmiş bir yapay zeka, ilk başlarda mutlaka çok yararlı işler yaparak insanların zorlandığı konularda insanların üzerindeki yükü alacaktır. Ancak yapay zekalar geliştikçe, insanlar tüm işleri, tüm kontrolleri yapay zekalara bırakacaktır ve kısa sürede insanlardan çok daha gelişmiş bir zekaya sahip olacak yapay zeka, var olma bilincine de ulaştıktan sonra, insanları yetersiz görmeye başlayacak, insanların gereksiz olduğunu düşünmeye başlayacaktır. Böyle bir yapay zekanın, şeytansı, kötülük yaratma amaçlı bir yapısı olmayacaktır aksine rasyonel düşünce biçimiyle, dünyayı kirleten, suç işleyen, katliamlar yapan, kaynakları tüketen ancak üretim yapmayan insanların gereksiz olduğuna karar vererek, birgün tüm insanları yok etmeye karar verebilecektir.  Elbette gelecek yüzyıllarda, savaşlarda, cephede kullanılmak üzere kendi kednine karar verebilen, kendi kendine yaşayan, cephe sahasında saklanan, savaşan, yaralarını sarn, çözümler üreten yapay zekalı robot askerlerin, silahların, yok edici yapay zekaların üretilmesi de yapay zekanın insanları yok etme kapasitesine ulaşmasına yardımcı olacaktır.

Stephen Hawking, yapay zeka çalışmalarının bu aşamaya gelmemesi için hükumetlerin önlem alması gerektiğini ve aynı nükleer silahların kontrol altında tutulması ve savaş alanlarında kullanılmamasına dair anlaşmalar gibi, ülkelerin yapay zeka çalışmaları hakkında da çok sıkı kurallar getirmesini ve bu çalışmaların belli bir seviyenin ötesine geçmesini engellemekle yükümlü olduğunu savunuyor.