iOS 18’de kullanılacak yapay zeka detayları ortaya çıktı

ios 18

Apple’ın yaklaşan iPhone 16 serisi ve iOS 18 ile potansiyel yapay zeka entegrasyonuna ilişkisi hakkında bir süredir iddialar bulunuyordu, son gelen bilgilerde de bu konu hakkında önemli bulgular ortaya çıktı.

Apple iOS 18 ile beraber uygulamaları olan Safari, Spotlight Arama, Siri, Mail ve Mesajlar, tamamıyla yapay zeka geliştirmeleri için planlanıyor. Merkezi bir bileşen olarak, yeni bir cihaz içi Büyük Dil Modeli (LLM) olan “Ajax” öne çıkıyor. Bu sistem, kullanıcı girişlerine hızlı bir şekilde tam cümleler oluşturabilecek kapasitede olacak. Ajax’ın metni analiz edip birden fazla olası yanıt sunacağı, bu yanıtları doğruluk ve alaka düzeyine göre sıralayacağı belirtiliyor. Ayrıca, LLM’nin Safari ve Mesajlar uygulamalarında anahtar kelimeleri ve cümleleri tanımlayarak özetler oluşturabileceği ifade ediliyor. Safari iOS 18 ile “Akıllı Arama” özelliği, kullanıcıların web sayfalarının özetlerini almasını sağlayacak.

iOS 18

Apple ayrıca yapay zeka modelini cihazlara ve uygulamalara entegre edebilir. Metin mesajlarında kişileri tanımlayabilir ve Takvim uygulamasından ilgili bilgileri çekebilir, böylece bağlamsal olarak uygun yanıtlar vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, Siri’nin de yapay zekadan faydalanacağı belirtiliyor. Sesli asistanın, mesaj içeriğine göre basitleştirilmiş özetler veya yanıtlar sunabileceği rapor ediliyor.

Apple ayrıca yapay zeka modelini cihazlara ve uygulamalara entegre edebilir. Metin mesajlarındaki kişileri tanımlayabilir ve bağlamsal olarak uygun yanıtlar vermenize yardımcı olmak için Takvim uygulamasından ilgili bilgileri çekebilir. Elbette Siri de yapay zekadan faydalanacak. Gelen bilgiler sesli asistanın mesaj içeriğine göre basitleştirilmiş özetler veya yanıtlar sunabileceğini öne sürüyor.

iOS 18

iOS 18’de bu görevlerin çoğu cihazda gerçekleştirilecek olsa da, yaratıcı metin oluşturma veya derinlemesine analiz gibi daha karmaşık görevler hala bir miktar bulut işlemeye bağlı olabilir. Apple’ın bu tür görevler için OpenAI ve Google gibi şirketlerle ortaklıklar araştırdığına dair söylentiler bulunuyor. Ancak Apple Insider, Cupertino merkezli teknoloji devinin genellikle kullanıcı gizliliğine odaklandığını ve bulut tabanlı işlemeyi en aza indirmenin yollarını aradığını belirtiyor. WWDC’nin çok yaklaşmasıyla birlikte, Apple’ın muhtemelen konferans sırasında yapay zeka destekli bu özellikleri resmi olarak duyurması bekleniyor.

Xperia 1 VI ile ilgili her şey ortaya çıktı