iOS 18’de yapay zeka özellikleri ön plana çıkacak

123 35

iOS 18’in yayınlanmasına daha çok var, fakat şimdiden söylentilerin sayısı arttı. Dedikodu kazanında kaynayan yeni iddialara göre Siri birçok karmaşık işi başarıyla yapabilecek.

Mark Gurman kısa süre önce paylaştığı Power On yazısında iOS 18‘in çığır açan sürüm olabileceğini belirtti. Gurman’a göre yeni işletim sistemi önemli yenilikler ve tasarım değişiklikleri içerecek. Fakat daha fazla ayrıntı paylaşmadı. iOS 18’deki Siri özellikleri hakkında yeni bir rapor ortaya çıktı. Apple’a aşina kaynaklara dayandırılan bu rapora göre teknoloji devi Siri’ye büyük dil modelleri (LLM/Large Language Model) eklemeyi planlıyor. Bu özellik Kestirmeler uygulamasıyla daha derin entegrasyon içerecek.

Bununla birlikte iOS 18’de Siri ve Mesajlar uygulamasında verilen cevaplar, cümleleri otomatik olarak tamamlama özellikleri oldukça gelişecek. Apple’ın Music servisinden Xcode’a kadar tüm platformlarına yapay zekayı dahil etmek istediği ve bu yüzden araştırmalar yaptığı belirtiliyor. Özetle iOS 18’de yapay zeka desteği ağırlıkta olacak diyebiliriz.

ios 18

Economic Daily News’in haberine göre Foxconn, Apple‘ın yapay zeka uygulamalarını test etmesi için özel sunucular üretmeye hazırlanıyor. Sunucular, Cupertino’lu firmanın üretimi Çin dışına taşımak istemesinden dolayı Vietnam’da üretilecek. Foxconn zaten yapay zeka servisleri için Amazon, OpenAI ve Nvidia için sunucu üretiyor, ayrıca Apple’ın veri merkezi sunucularının da bir numaralı tedarikçisi.

Bir süre önce Apple’ın 2023 mali yılında araştırma ve geliştirme yani kısaca Ar-Ge için 22.61 milyar dolar harcadığı ortaya çıktı. Bu rakam geçtiğimiz seneye göre 3.12 milyar dolar daha yüksek. Ar-Ge harcamalarının artmasının nedenlerinden biri yapay zeka görünüyor. Tim Cook konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üretken yapay zeka dahil olmak üzere çok çeşitli yapay zeka teknolojileri üzerinde yıllardır çalışmalar ve araştırmalar yapıyoruz. İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bu teknolojilere yatırım yapmaya ve ürünlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Bunun sorumluğunun bilincindeyiz. Açıkçası çok fazla yatırım yapıyoruz ve Ar-Ge harcamalarında da bunu görebilirsiniz” dedi.

Starfield’ın oyunundan sonra nevresim takımı çıktı