Apple WWDC 2024’ü Resmen Açıkladı

apple 1 1

Apple’ın yeni nesil işletim sistemlerini duyuracağı WWDC 2024 etkinliği sonunda resmiyet kazandı. Türkçe adıyla Dünya Geliştiriciler Konferansının hangi tarihlerde yapılacağı belli oldu. Bununla birlikte WWDC 2024’te yapay zekanın ön planda olacağına dair ufak bir ipucu da var. İşte detaylar…

Apple’ın açıklamasına göre WWDC 2024, 10 – 14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. 10 Haziran Pazartesi günü yapılacak özel açılış konuşmasıyla birlikte Dünya Geliştiriciler Konferansı da başlayacak. Cupertino merkezli firma artık bir klasik olarak yeni işletim sistemlerini tanıtacak. Etkinlikte iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, watchOS 11, visionOS 2 ve tvOS 18’i göreceğiz.

Bilindiği üzere Apple uzun zamandır yapay zeka üzerine çalışıyor. Yeni işletim sistemlerinde yapay zeka özellikleri ön planda olacak. Diğer yandan Apple’dan Greg Joswiak, WWDC 2024’le ilgili paylaştığı tweet’te “Absolutely Incredible/Kesinlikle İnanılmaz” ifadesini kullandı. Bu kelimenin baş harfleri ise AI’ı yani yapay zekayı işaret ediyor. Yetkili bir ismin böyle bir ipucu vermesi etkinlikte neler olacağını ortaya koyuyor.

wwdc 2024

iOS 18’de Siri ve Mesajlar uygulamasında verilen cevaplar, cümleleri otomatik olarak tamamlama özellikleri oldukça gelişecek. Apple’ın Music servisinden Xcode’a kadar tüm platformlarına yapay zekayı dahil etmek istediği ve bu yüzden araştırmalar yaptığı belirtiliyor.

Sizlerle paylaştığımız başka bir haberde iPhone 16’larda kullanılacak A18 işlemcisinde daha fazla çekirdek içeren gelişmiş Neural Engine’ın olacağından söz etmiştik. Gelişmiş Neural Engine yapay zeka/makine öğrenimi özellikleri için daha yüksek performans sunmayı sağlayacak. iOS 18’deki bazı yapay zeka özelliklerinin iPhone 16 serisi ve A18 işlemcisiyle sınırlı olacağı, eski iPhone’larda yer almayacağı da söyleniyor.

Mark Gurman’a göre Apple, Gemini’yi iOS 18’in bir parçası haline getirmek ve iPhone’a entegre etmek için Google ile görüşüyor. Gurman bu haberi konu hakkında bilgisi olan kaynaklardan öğrendiğini söylerken, her iki teknoloji devinin anlaşma şartlarına ve markaya karar vermediğini sözlerine ekledi. Aslında her iki şirket de daha tam anlamıyla ortak noktada buluşmuş değil.

Gurman daha önce Apple GPT’nin geliştirildiğini ve şirket içinde test edildiğini iddia etmişti. Ancak son rapor Apple’ın yapay zeka teknolojisinde halen istediği düzeye gelmediğini, Cupertino’lu şirketin elindeki yapay zeka araçlarının rakipleri kadar gelişmiş olmadığını ortaya koyuyor. Bu durumda teknoloji devinin başkalarıyla ortaklık yapması en mantıklı seçenek.

TSMC Gelirinin Bir Kısmını AMD, Apple ve Intel’den Elde Edecek