Instagram sahte haberler için düğmeye bastı!

Instagram sahte haberler

Facebook’un bünyesinde yer alan Instagram sahte haberler ve saldırgan yorumlar için yeni aracını tüm kullanıcılarına sundu.

Popüler fotoğraf ve video paylaşma platformu olan Instagram, Facebook ve Twitter gibi sahte haberlerden nasibini almıştı. İnternette kullanıcıları gerçekmiş gibi kandıran bu tip sahte haberler için Facebook geçtiğimiz aylarda çalışmalar yapacağını açıklamıştı. Facebook, kendi platformundan sonra şimdi de Instagram’da sahte haberler ile mücadele edeceğini duyurdu.

Dünyadaki tüm Instagram kullanıcılarına sunulan sahte haberleri belirtme özelliği oldukça stabil ve doğru bir şekilde çalışıyor.  Instagram’da yer alan gönderiler eğer gerçeği yansıtmıyorsa; False Information yani Yanlış Bilgi uyarısı ile o gönderi gizleniyor. Makine öğrenme sistemi ile haberi doğrulayan Instagram, kullanıcılar sayesinde bu sahte haberleri de engelleyebiliyor.

Örneğin, bir gönderi gördünüz ve bu gönderinin doğru olmadığını düşünüyor veya eminsiniz. Bu gönderiyi Instagram’a raporlayarak, sahte bilgilerin yayılmasının önüne geçebiliyorsunuz.

Instagram sahte haberler

Türkiye’de de kademe kademe kullanıma sunulan bu özellik için; gelecekte internettin temiz bir ortam olması için büyük bir adım diyebiliriz. Özellikle ülkelerde seçim zamanlarında hortlayan bu tip haberler, rakiplere karşı kara propaganda yürütülmesini sağlıyordu.

Facebook sabit diski çalındı

Cambridge Analytica skandalından sonra kendine çeki düzen vermeye başlayan Facebook, ilerleyen dönemlerde bu tip haberleri daha hızlı bir şekilde tespit edip yayılmasını engelleyecek gibi görünüyor. Bakalım Facebook’un bu hamlesine karşılık, daha fazla yanlış bilginin dolaştığı Twitter’dan da bir atılım gelecek mi?