Amerika’da yapılan yeni bir araştırma, insanların büyük bölümünün yapay zekaya güvenmediğini ve bu teknolojileri tehlikeli bulduğunu gösterdi.
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, neredeyse tüm teknolojileri şirketlerinin dikkatini A.I., yani yapay zeka alanına çevirmesine sebep oldu. Bu da A.I. teknolojilerinin hayatımızın her alanına adım adım girmesinin önünü açtı. Bugün sosyal medya platformlarından işletim sistemlerine kadar günlük hayatımızda kullandığımız pek çok ürün ve hizmette A.I. teknolojileri ile karşılaşıyoruz. Ancak bu durum insanların bu teknolojileri tam olarak benimsediği ya da bu teknolojilere güvendiği anlamına geliyor. Aksine, yapılan son araştırma insanların büyük bölümünün yapay zekaya güvenmediğini gösteriyor.
MITRE Corporation ve Harris Poll işbirliğinde Amerika’da yapılan araştırmaya göre, Amerikalıların büyük bölümü A.I. teknolojilerine güvenmiyor. Dahası bunların yaratabileceği tehlikeler hakkında endişeleniyor ve bu teknolojileri kontrol altına alacak düzenlemelerin gerekli olduğuna inanıyor.
MITRE Corporation’ın yayınladığı rapora göre bugün halihazırda kullanılan yapa zeka programlarının güvenli ve zararsız olduğuna inananların oranı sadece yüzde 39. Geçtiğimiz ayın kasım ayında aynı anket yapıldığında, bu oran yüzde 48 çıkmıştı. Bu da insanların A.I. teknolojilerine güveninin azaldığını gösteriyor. ChatGPT gibi programların beklenenden çok daha hızlı gelişiyor olmasının bunda payı büyük şüphesiz.
A.I. teknolojilerine güvenmeyen insanların bu konuda ön plana çıkardığı başlıca tehlike ise deepfake gibi teknolojiler ve yapay zekanın yarattığı diğer yanıltıcı içerikler. İnsanlar bu tarz teknolojilerin, kötü amaçlı yazılımları yaymak ya da fidye istemek gibi amaçlar için kullanılabileceğini düşünüyor. Öte yandan bu teknolojilerin pek çok kişiyi işinden edeceği gerçeği de endişe yaratmış gibi görünüyor.