Günümüzde birçok makinede veya çeşitli üründe kullanılan yapay göz genellikle insan gözü özelliklerini taşımaz. Yapay bir gözün insan gözü olduğunun en önemli kanatlarından birisi de ara sıra göz kırpma eylemini gerçekleştirilmesidir. Bilim insanları bunu yapabilen bir yapay zeka geliştirdi. İşte haberimizin detayları.
Gözler eğer belirli bir nem seviyesinin altına düşerse yanmaya başlar ve göz kırpma eylemi gerçekleşir. Her göz kırpmayla birlikte, gözler gerekli neme kavuşur. Böylece gözlerin yıpranmadan çok daha sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanmış olur. Biyonik gözlerde ise, normal şartlarda böyle bir şey mümkün değildir.
Yapay göz kornea hücrelerine sahip olacak
Bilim insanları tarafından üretilen bu göz aynı zamanda kornea hücrelerini de barındırıyor. Kornea hücrelerinin bulunduğu mercek gözün çok daha aktif bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Laboratuvar ortamında üretilen bu gözle yapılan deneylerde, uzun bir süre gözün açık bırakıldığında kızarmaya başladığı görüldü. Bu gerçekten de ilk defa yapay bir gözün gerçek bir göze ciddi oranda benzemesi anlamına geliyor. Araştırmayı yürüten ekibin liderlerinden birisi bu tür yapay gözlerin giderek daha yaygın bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti.
Gün geçtikçe daha fazla organ yapay gibi görünmek yerine, daha çok doğal bir görünüme kavuşabilir. Muhtemelen çok uzak olmayan bir gelecekte vücudumuzdaki organların birebir benzeri yapay organlar üretilebilecek. Peki sizce yapay gözler günlük hayatı nasıl etkileyecek? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.