Güney Kore uydu çağına geçti

uzay oteli

Güney Kore, uzay yolculuğu yapan bir ulus olma yolunda önemli bir adım attı. New York Times, ülkenin ilk kez yerli yapımı bir roket kullanarak yörüngeye bir uydu yükünü başarıyla fırlattığını bildirdi.

Güney Kore uydu çağına geçti. Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nün 200 tonluk Nuri aracı (diğer adıyla Kore Uzay Fırlatma Aracı-II), hem çalışan bir uyduyu (performans doğrulaması için) hem de bir sahte uyduyu 435 mil yükseklikte yörüngeye taşıdı.

Güney Kore ilk yerli roketiyle uydu fırlattı!

Başarının gelmesi uzun zaman aldı. Güney Kore ilk olarak 2013’te yörüngeye bir uydu fırlatmıştı, ancak görevin Naro roketini Rusya ile birlikte geliştirmişti. Fakat kendi geliştirdiği Nuri de sorunsuz değildi. Ekim 2021’deki ilk test fırlatması, sahte bir uyduyu uzaya gönderdi, ancak bir oksitleyici tank arızası, uydunun yörüngede kalmasını engelleyen erken bir yanmaya yol açtı.

Güney Kore uydu çağına geçti

Güney Kore ilk yerli roketiyle uydu fırlattı!

Başarılı uçuş, Güney Kore’nin uzay uçuşu çabalarının genişlemesinin sadece ilk adımı olarak görülüyor. Yetkililer, 2023 ve 2027 arasında dört Nuri testi daha başlatmayı planlıyor ve bunlar Kuzey Kore’yi izlemek için gözetleme uyduları da dahil olmak üzere daha fazla uydu görevi için bileşenlerin test edilmesine yardımcı olacak. Uzun vadeli planlar arasında daha güçlü bir roketin yanı sıra 2030’ların başında gelecek olan mürettebatsız bir Ay’a iniş aracı yer alıyor.

NASA yeni uydular

Uçuş, Güney Kore’nin ABD, Rusya, Çin, Fransa, Hindistan ve Japonya da dahil olmak üzere benzer uzay uçuşu yeteneklerine sahip bir avuç ülkeye katılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda büyük ölçüde ulusal gurur da söz konusu. Bu, Güney Kore’nin SpaceX’in Falcon 9’u da dahil olmak üzere Amerikan uydularına ve roketlerine olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı oluyor – farklı öncelikler ve fırlatma programları hakkında endişelenmesine gerek kalmayacak.

iPhone 14 modellerinin ekranları Samsung’a emanet