Çin dünyadan yönlendirilmeyecek ilk Uydu XPNAV 1’i uzaya gönderiyor.
İnsanda uzay görevi ve Mars’a iniş planlarından sonra Çin dünyanın ilk X ışını navigasyon sistemi ile derin uzay araştırmalarına devam ediyor. Çin 10 Kasım’da Gobi Çölü’nden katı yakıtlı uydusunu fırlattı. Bu uydu dünyanın yörüngeye giren ilk x ışını navigasyonlu sistemiydi ve önümüzdeki yıl Amerika’nın göndereceği uyduyu geçmiş oldu. (Kısaca ABD’de planlanan fırlatmadan önce ÇİN bunu başardı) Bu navigasyon ışınları iki yıldız arasındaki X-ray itkilerine dayanıyor. Kısaca ilk Uydu XPNAV 1
Eğer işler planlandığı gibi giderse X ışını veritabanı için veri toplamakla kalmayacak, aynı zamanda bu verileri bağımsız olarak konumunu doğrulamak için kullanacak. Önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında XPNAV1, 26 Pulsar’dan gelecek x ışınlarının veritabanlarını oluşturacak. Bunu yaparken verilerin diğer navigasyon araçlarından yararlanmadan uydunun konumunu tahmin edip edemeyeceğini de test edecek.
X ışını navigasyonu avantajları arasında yüksek doğruluk ve güvenilirlilik var. Çünkü uzay aracı derin uzayda yolculuk yapması ve doğruluğunu koruması daha zor olan radyo sinyallerine bağlı kalmayacak. Ayrıca dünyaya bilimsel veri aktarımı içindaha geniş bir bant genişliğine sahip olacak. XPNAV1’in başarısı Çin’in uzay teknolojisinde önemli bir kilometre taşına imza attığını göstermekle kalmayacak aynı zamanda Çini taykonotların (Çinli astronotlar) ve insansız uzay araçlarının yörünge dışına daha özgürce seyahat etmelerini sağlayacak.
Mars’a gün geçtikçe ilgi büyüyor. Ülkeler özellikle süper güçler yatırımlarını bu dünyadan çok uzay araştırmalarına yönlendirmeye çoktan başladı. Özellikle Rusya ve ABD arasındaki Uzay yarışına katılan Çin, Dünya’nın en büyük radyo Teleskop’unu yaparak gezegenlerdeki (eğer ise) organizmaları araştıma adına büyük bir adım atmıştı.
Star Trek Elektromanyetik Sürüş İtki Sistemi Çalışıyor