Google’ı zor günler bekliyor! Arama motoru dönemi kapanıyor mu?

123 10

Her geçen gün yapay zeka hakkında farklı bir gelişme yaşanıyor. Mesela son olarak Opera, hem masaüstü hem de mobil tarayıcısına ChatGPT’yi entegre edeceğini açıkladı. Microsoft’un Bing ve ChatGPT hakkındaki planları biliniyor. Google da rekabette geri kalmamak için kendi yapay zeka aracı Bard’ı duyurdu. Bununla birlikte ortaya çıkan yeni bir raporda Google’ı zorlu bir dönemin beklediği belirtildi. Bu gelişme Gmail’in geliştiricisi Paul Buchheit’in sözlerini bir kere daha gündeme getirdi.

ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarının kullanıma sunulması, arama motorları ya da farklı hizmetlere entegre edilmesiyle birlikte ilginç bir döneme geçmeye başladık diyebiliriz. Bu aralar yapay zeka araçlarının isimlerini sıklıkla duyuyoruz. Kısa süre önce isimsiz endüstri kaynakları tarafından ilginç bir rapor paylaşıldı. Bu raporda en dikkat çekici kısım Google’la alakalı. Mountain View merkezli şirketin yapay zekayla birlikte zorlu bir sürece gireceği ve yapay zeka destekli rakipleriyle sert bir rekabete girişeceği vurgulandı. Bu gelişme teknoloji deviyle ilgili tartışmaları ve Paul Buchheit’ın sözlerini bir kere daha gündeme taşıdı.

Gmail’i geliştiren Paul Buchheit kısa süre önce Google‘ın geleceği hakkında dikkat çekici yorumlarda bulunmuştu. Buchheit, yapay zekanın, arama motoruna ve sonuç sayfalarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracağını söylemiş. Bununla birlikte teknoloji devinin gelirinin çoğunu arama motorundan kazandığını belirtmişti. Paul Buchheit, “Sarı sayfaları çok az kişi hatırlıyordur. Harika bir işti, insanlar sarı sayfalardan yararlanırdı. Fakat Google, sarı sayfaları öldürdü. Yapay zeka da aynısını web araması için yapacak” demişti.

Buchheit’e göre bir tarayıcının arama/adres çubuğunun yerini yapay zeka yer alacak. Bu yapay zeka bir şey yazıldığında otomatik olarak tamamlayacak; aynı zamanda bir web sitesi, ürün, hizmet veya içerikle ilgili en iyi bağlantıları kullanıcıya sunacak.

google

Google’la ilgili farklı isimlerden de ilginç görüşler var. Analiz sitesi olan Near Media’nın kurucularından Greg Sterling de, yapay zekanın arama motoru özelliğini kesinlikle değiştireceğini, fakat sonuçlarının ne kadar yıkıcı olacağını ise zaman içinde görebileceklerini vurguluyor. Sterling yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yapay zekada önemli adımlar atıldı. Mesela Neeva’ya entegre ediliyor. Perplexity.ai gibi farklı alternatifler var. Bing de yapay zeka tarafından üretilen içeriği kullanıcılara sunacak. Google da dahil olmak üzere bunu yaparsa sonuçlar beklendiği gibi yıkıcı olmayabilir. Google’ın üstüne oynamak pek akıllıca bir hamle olmaz. Gelişmiş yapay zeka araçlarına sahip. Yıllardır bu konu üzerinde çalışıyordu. Bence bu açıdan rakiplerine göre daha avantajlı.”

Neeva’nın İletişim Başkanı Ben Kobren de, gerçek bir değişim olacağını ve kullanıcıların Google’a olan alternatifleri benimseyeceğini belirtiyor.

Bing iki günde bir milyondan fazla kullanıcı çekti