ChatGPT yüzünden Google ve Microsoft’un maliyetleri 10 kat artacak

chatgpt

Teknoloji dünyasında ChatGPT benzeri yapay zekalar konuşuluyor. Birkaç sene içinde bildiğimiz arama motorlarının yerini, yapay zekaların entegre edildiği arama motorları alacak görünüyor. Peki bu durum gerçekten iyi mi? Kimine göre iyi, kimine göre kötü. Yine de yapay zeka araçlarının ya da chatbot’ların uygulanabilir sisteme aktarılması, dönüştürülmesi zorlu bir süreç. Bu işin bir de maddi boyutu var. Reuters’in yeni raporuna göreyse ChatGPT tarzı arama motorunda, her yeni arama için oturum oluşturmak başka bir maddi problemi beraberinde getiriyor. İşin özeti yeni arama motorları, geleneksel arama motoruna göre çok daha pahalıya mal olacak.

Google’da bir şey aradığınız zaman, girdiğiniz veri, taranıyor, sıralanıyor ve kategorize ediliyor. En alakalı sonuçlar gösteriliyor. Yaklaşık olarak kaç sayıda sonucun olduğu ve aramanın ne kadar sürdüğü bilgisi de kullanıcıya gösteriliyor. Genellikle bu süre 1 saniyeden az. ChatGPT tarzı arama motorunda, arama yapıldığı zaman devasa yapay sinir ağı çalışıyor ve veri üretiliyor. Gerçek olan bilgiler sorgulanıp, sonuçlarda gösteriliyor. Bu durum yapay zeka aracının veya diğer adıyla chatbot’un bir saniyeden daha uzun süre çalışması demek. Tüm bu ekstra işlemler de daha fazla maliyet demek oluyor.

Reuters, Alphabet Yönetim Kurulu Başkanı John Hennessy ve birkaç analistle ekstra maliyet hakkında görüştü. Paylaşılan haberde yapay zeka ile aratılan bir anahtar kelimenin muhtemelen 10 kat daha pahalıya mal olacağı ve bunun birkaç milyar dolarlık ekstra maliyet getireceği belirtiliyor.

chatgpt

Google’ın yıllık olarak neredeyse 60 milyar dolarlık geliri var. Bu gelirin ne kadarının yapay zeka tarafından harcanacağı tartışmaya açık bir konu. Morgan Stanley’e göre yapay zekalı arama motoru yıllık 6 milyar dolarlık maliyet artışına neden olabilir. SemiAnalysis ise ekstra maliyetin 3 milyar dolar olacağını söylüyor.

Microsoft için de maliyet artışı var, fakat Bing arama motoru pazarının yalnızca %3’üne sahip. Google’ın pazar payı ise %93. Google’ın her gün milyarlarca arayı işlemesi gerekiyor. Bu durumda Google’ın maliyetleri Microsoft’a göre daha hızlı artacaktır. Alphabet’ten John Hennessy, Google’ın maliyetleri düşürmeye çalıştığını ve bu durumun en kötü ihtimalle birkaç sene sürebileceğini söyledi. Mountain View merkezli şirket, YouTube’u satın aldığında da benzeri sorunlarla karşılaştı ve sonunda YouTube’u para kazandıran platforma çevirdi.

ChatGPT gibi yapay zeka araçlarından da tam olarak ne kadar kazanılacağı halen net değil. Google ve Amazon’un sesli asistanları para kazandırmıyor. OpenAI ise ChatGPT için abonelik servisi çıkardı. Reuters, Microsoft’un Bing’te yapay zeka tarafından verilen yanıtlara reklam eklemek için birkaç reklamverenle görüştüğünü söylüyor. Fakat kullanıcıların bu reklamlara nasıl tepki vereceği, reklamın tam olarak nasıl yansıtılacağı belli değil.

Samsung kendi uydu iletişim platformunu hazırlıyor