Google yeni yapay zeka programı Gemini’yi tanıttı. Farklı türde girdileri aynı anda işleyebilen Gemini, bugüne kadarki en iddialı yapay zeka olabilir.
Şu anda yapay zeka alanında yaşanan patlamaya Microsoft destekli OpenAI öncülük ediyor olsa da kısa süre öncesine kadar bu alanda lider konumda Google vardı. Hatta ChatGPT gündemi domine etmeye başlamadan önce yapay zeka tarafında bir numaralı gündem maddesi Google’ın yapay zekasının bilinç kazanıp kazanmadığı tartışmasıydı. Ancak ChatGPT’nin muhteşem bir çıkış yapması Google’ın bir anda bu alanda geri plana attı. O günden beri Microsoft ve ChatGPT’nin gölgesinden kurtulmak için elinden geleni yapan Google, kendi yapay zeka programı Bard’ı kullanıma açmak gibi pek çok önemli adım attı. Ancak şirketin belki de bugüne kadarki en büyük hamlesi bugün geldi. Google, bugün bir etkinlik düzenleyerek, yeni yapay zeka programı Gemini‘yi dünyaya tanıttı.
Amerikalı teknoloji devi, çok işlevli olmasıyla dikkat çeken Gemini’nin bugüne kadarki en büyük ve en kabiliyetli yapay zeka modeli olduğunu iddia ediyor. Bu da Google’ın yeni yapay zeka programına dair büyük bir beklenti yaratmış durumda. Çünkü ChatGPT gibi LLM türü yapay zeka, yani büyük dil modellerinin aksine Google Gemini multimodal. Yani sadece metin ya da sadece görsel bilgileri işlemiyor; bunların hepsini aynı anda işleyebiliyor. Ses dosyası, video, fotoğraf, yazı gibi farklı girdileri aynı anda işleyebilen bu yeni nesil yapay zeka programı, bu sayede ChatGPT’nin çok ötesinde bir kabiliyet seviyesi vadediyor.
Google’ın bu vaadini yerine getirip getirmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Ancak en azından ilk bakışta, devrimsel bir yapay zeka programı ile karşı karşıyayız gibi görünüyor. Çünkü bu multimodal yapısı Gemini’nin matematik ve fizik gibi alanlarda karmaşık konuları çok daha iyi kavramasını sağlıyor ki bu da yeni atılımların kapısını aralayabilir. En başta da yapay zeka alanında.
Google, Gemini’nin üç farklı versiyonunu çıkaracak. Ultra, Pro ve Nano olarak sınıflandırılan bu üç farklı versiyon, farklı büyüklüklerde olacak. Bunlar arasında en büyük model olan Ultra; Python, Java, C++ ve Go gibi yazılım dillerinde karmaşık kodlar yaratabilecek. En küçük model olan Nano ise mobil cihazlar gibi platformlarda daha gündelik kullanıma ayrılacak. Pro ise bunların ikisinin arasında bir yerde duracak. Öte yandan Google, Pro’nun şimdiden Google Bard’a entegre edildiğini söylüyor. Bu da Google’ın kullanıma açık yapay zeka programı Google Bard’ı kullanıcılar için daha ilgi çekici hale getirebilir.