Google, kendine özel çipler için TSMC ile ortaklığa gidiyor

g11

Google kendi akıllı telefonlarında, Apple gibi ev yapımı özel çipler kullanmak istiyor. Bu yüzden, Samsung’dan çip tedariğini keserek TSMC ile anlaşma yaptı. Kısaca kendi çiplerini ürettirmeye hazırlanıyor.

Google Pixel seri akıllı telefonlarında artık Exynos yonga setlerinin yerine kendisi için özel üretilecek çipleri kullanacak. Pixel 6 serisi, her ne kadar Samsung’un 5nm işlemci mimarisi sürecinde üretilen Exynos yongalarına dayalı olsa da, Tensor adlı özel bir Google işlemcisine sahip ilk seri oldu. Pixel 7, işte bu yarı özel Samsung yapımı işlemci kullanmaya devam etti ve Pixel 8 de bu durum değişmeyecek. Ancak bu durum kısa zamanda değişecek. Çünkü Google, 2025’te tamamen özelleştirilmiş Tensor G5 çipini piyasaya sürmek için Koreli şirketi TSMC ile anlaştı.

Google

Daha önce de gelen bilgilere göre , Google Tensor G5 çipinin üretimi için Samsung’tan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’ye (TSMC) geçtiğini iddia edilmişti. Çipin TSMC’nin 3 nanometre üretim sürecini temel aldığı ve azaltılmış kalınlık ve artırılmış güç verimliliği için Integrated Fan-Out teknolojisini kullanacağı söyleniyordu. Tamamen özel bir yonga Google’a elbette farklı avantajlkar sağlayacak. Öyle ki  geliştirilecek olan bu yonga sayesinde Google’ın donanım ve yazılım arasında daha sıkı bir entegrasyon oluşturmasına yardımcı olacak. Bunun anlamı telefonların şimdi olduğundan çok daha iyi bir performans göstermesini sağlayacak.

Yinede tamamen özelleştirilmiş bir Tensor çipine tanık olmak için biraz daha beklememiz gerekecek. Bu yıl çıkacak olan Pixel 8 serisi, Samsung tarafından tasarlanan ve üretilen bir işlemciye sahip olmaya devam edecek. Benzer şekilde, 2024’te piyasaya sürülecek olan diğer Pixel akıllı telefonlar da  ( bu sefer daha az Samsung bileşeniyle de olsa) Koreli şirketten bir işlemci içerecek.

Honor Pad X9, altı hoparlörlü ses sistemi ile piyasaya sürüldü