The Wall Street Journal’ın haberine göre Google, cinsiyete dayalı ücret ayrımcılığı konusunda ilk olarak 2017’de açılan bir davayı çözmek için 118 milyon dolar ödemeyi kabul etti. İşte detaylar.
İddialara göre üç eski kadın çalışan, Google’ı kadınları ilerlemeyi engelleyen daha düşük ücretli işlere ayırmakla suçlarken, benzer niteliklere sahip erkekler bu engellerle sınamamakla suçladı. Dava, 2021’de toplu dava statüsüne genişletildi ve anlaşma, Eylül 2013’ten sonra Google’ın Kaliforniya ofislerinde çalışan yaklaşık 15.500 kadın çalışanı kapsıyor. Dava, bağımsız uzmanların şirketin işe alma uygulamalarını ve maaş-özsermaye çalışmalarını incelemesi gerektiğine dair bir madde içeriyor. Ancak Google, anlaşmanın bir parçası olarak yanlış bir şey yapmadığını ifade ediyor.
Şirket sözcüsü Chris Pappas WSJ’ye verdiği demeçte “Politikalarımızın ve uygulamalarımızın eşitliğine kuvvetle inanırken, yaklaşık beş yıllık davadan sonra, her iki taraf da konunun herhangi bir kabul veya bulgu olmaksızın çözülmesinin herkesin yararına olduğu konusunda hemfikirdi ve çok memnunuz” ifadelerini kullandı.
Şirket, 2013’ten bu yana maaşların, hisse senedi ödüllerinin ve ikramiyelerin adil olup olmadığını görmek için bir ödeme-özsermaye analizi yaptı. Davacıların avukatları, anlaşmanın sektör için “emsal teşkil edeceğini” söyledi. İlk üç davacıdan biri olan Holly Pease, “Tüm kariyerini teknoloji endüstrisinde geçirmiş bir kadın olarak, Google’ın bu anlaşmanın bir parçası olarak yapmayı kabul ettiği eylemlerin kadınlar için daha fazla eşitlik sağlayacağı konusunda iyimserim” dedi. “Google, kuruluşundan bu yana teknoloji endüstrisine öncülük etti. Ayrıca, kadınların teknolojide kapsanmasını ve eşitliğini sağlama sorumluluğunu üstlenme fırsatına da sahipler.” ifadeleri eklendi.
Şirket, cinsiyete dayalı ücret konusunda şikayetlerle karşılaşan tek teknoloji şirketi olmaktan çok uzak. Riot Games kısa süre önce bir cinsiyet ayrımcılığı davasını çözmek için 10 milyon dolar öderken, Microsoft, Uber ve diğer firmalar ücret eşitliği suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.
2 bin 500 kişinin başvurduğu Yazılım Geliştirme Kampı tamamlandı