Gıda ve otomobil fiyatları serbest piyasa ekonomisine takıldı: Fiyat artışları gündemde

Gıda ve otomobil fiyatları

Gıda ve otomobil fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Bu artışlar ne yazık ki bir türlü engellenemiyor. Konuyla ilgili hadi gelin Ticaret Bakanı tarafından yapılan açıklamalara hep birlikte göz atalım.

Türkiye’de özellikle son dönemlerde iyice artışa geçen gıda ve otomobil fiyatları bir türlü düşüş yaşamıyor. Ticaret Bakanlığı Mehmet Muş konu ile ilgili son derece önemli açıklamalara yer verdi. Ona göre fiyatlara doğrudan müdahale etmek mümkün değil. Bu durum serbest piyasa ekonomisine tamamen zıt.

Ticaret Bakanı tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında fiyat artışlarının sadece Türkiye temelli olmadığı görülüyor. Tüm bu fiyat artışları dünyanın tamamında görülen bir durum. Ancak bu fiyat artışları ne yazık ki Türkiye’de çok daha yüksek miktarlarda görülüyor. Üretici, tüketici ve aracı grupları birbirini suçluyor.

Gıda ve otomobil fiyatları denetlenecek

Ticaret Bakanlığı fiyatlardaki artışın engellenmesi için bazı denetlemelere yer verdiklerini söyledi. Ona göre denetlemeler sadece birkaç gün ile sınırlı olmayacak. Ayrıca bu tür denetlemelerin sadece birkaç gün devam etmesi halinde herhangi bir sonuç alınamayacağı ortada.

Türkiye serbest piyasa ekonomisini benimsediği için fiyatlara doğrudan bir müdahale mümkün değil. Hatta şirketlere bile doğrudan bir müdahalede bulunulması halinde bu durum piyasa tarafından tepki ile karşılanıyor. Çin gibi ülkelerde bu durum çok daha farklı. Gıda ve otomobil fiyatları serbest piyasa ekonomisine sahip olmayan ülkelerde yeniden şekillenebiliyor.

iPhone 13 Pro için Apple ne kadar para ödüyor?

Rekabet Kurulu yetkililerin görevde olduğunu belirten Ticaret Bakanı denetlemeleri devam ediyor. Otomobil ve gıda gibi kalemlerde fiyat artışlarını önlemek istediklerini belirten bakan özellikle stok yapanlara yükleniyor. Denetlemelerde en fazla stok yapanlar ceza alacak. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?