Facebook moderatörleri evden çalışabilecek

Facebook moderatörleri evden çalışabilecek

BuzzFeed News, yüzlerce Facebook moderatörünün 24 Ocak’ta Mountain View, California’da yüz yüze çalışmaya dönme zorunluluğunu kaldırdığını duyurdu. İşte detaylar.

Aralık ayı sonlarında moderatörlere sağlanan orijinal plan, yaklaşık 400 kişiyi ofiste çalışmaya zorlarken, COVID-19’un son derece bulaşıcı Omicron varyantının hala yaygın olmasıyla işler değişti. BuzzFeed, duyurunun karar üzerine “yaklaşık bir düzine” istifa tehdidi de dahil olmak üzere kamu ve özel protestolara yol açtığını söyledi. Moderatörler,  ofisler, kapalı merdivenler ve yetersiz uygulama nedeniyle Accenture’ın sosyal mesafe gereksinimlerini sürdürmenin imkansız olduğunu iddia ediyor. Facebook esas olarak çalışanlarının sağlığını düşünmemek ile suçlanıyor.

Facebook moderatörleri evden çalışabilecek

Bir Accenture sözcüsü, evden çalışan moderatörlerin COVID-19 sağlık verilerine dayanarak “bunu yapmaya devam etmesi gerektiğini” doğruladı. Şirketin yasaya uygun bireyleri barındırmak için “işbirliği içinde” çalıştığını iddia etti. Bu arada Meta, tüm işçilerin sağlık ve güvenliğine “öncelik vermeye devam edeceğini” söyledi. Meta’nın kendi çalışanları, ofise dönüşlerini Haziran ayına kadar erteleyebilir.

Bu endişeler kesinlikle yeni değil. Moderatörler, 2020’de Meta’yı (daha sonra Facebook’u) çalışanların sağlığını düşünmemekle suçlamıştı. Meta, o sırada iddiaların bazılarına itiraz etti, ancak hepsine değil. Geçmişte akıl sağlığında problem yaşadıklarını iddia edip dava açan moderatörlerle 52 milyon dolarlık bir anlaşma yapılmıştı. Bununla birlikte, bu son olay Meta’nın moderasyon ekiplerinin refahı konusundaki endişelerini hala değiştirmediğini gösteriyor. Şirket çalışanları için daha sıkı kararlar almalı.

Tesla araç satışlarında 2022 rekoru kırabilir: Elon Musk kahkaha atacak