Erkekler dikkat! En çok bu cinsel hastalık yaygın

Erkekler dikkat! En çok bu cinsel hastalık yaygın

Yeni bir araştırmaya göre, dünya çapında 15 yaşın üzerindeki her üç erkekten biri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonun en az bir türüyle enfekte oluyor. Erkekler bu virüslerle fazla temas halinde kalıyor. İşte detaylar.

Genital insan papilloma virüsü (HPV), cildi ve serviks, anüs, ağız ve boğaz gibi insan vücudunu kaplayan nemli zarları etkileyen bir virüs grubudur. Yakın zamanda The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan araştırma, bu yaş aralığındaki yaklaşık beş erkekten birinin, yüksek riskli, kansere neden olan HPV türleri olarak bilinen bir veya daha fazla HPV tipiyle enfekte olduğunu da ortaya çıkardı. Erkekler bu virüsü kadınlara kıyasla daha fazla taşıyor. Bilinen 100’den fazla farklı HPV tipinden yaklaşık 30’u genital bölgeyi etkileyebilir, bu da bu virüs grubunu Birleşik Krallık’ta cinsel yolla bulaşan en yaygın ikinci enfeksiyon haline getirir.

Erkekler dikkat! En çok bu cinsel hastalık yaygın

Ancak virüsle ilgili temel yanılgılardan biri HPV’nin yalnızca kadınları etkilediği düşüncesi. Doktorlar, insanların çoğunluğunun “cinsiyete bakılmaksızın” yaşamları boyunca HPV’ye yakalanma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarıyor. 1995 ile 2022 yılları arasında yayınlanan çalışmalara dayanarak genel erkek popülasyonunda genital HPV enfeksiyonunun sayısının son yıllarda arttığı bildirildi. Küresel anlamda yüksek riskli HPV için ise yaklaşık yüzde 21 oranında bir popülasyon söz konusu. Bilim adamları çalışmada şöyle yazdı: “Bulgularımız, HPV prevalansının 15 yaş üstü erkeklerde yüksek olduğunu gösteriyor ve cinsel açıdan aktif erkeklerin, yaşları ne olursa olsun, HPV genital enfeksiyonunun önemli bir rezervuarı olduğunu destekliyor.”

PlayStation Plus kullanıcıları tepki olarak aboneliklerini iptal ediyor