Covid-19 erkek düşmanı çıktı! Erkekler neden ölüyor?

covid-19 erkek düşmanı

Dünyayı etkisi altına alan ve 12 milyon insana bulaşıp 550 bin insanı öldüren Covid-19 aslında daha çok erkekleri öldürüyor. Peki bu virüs neden erkekleri hedef alıyor?

Covid-19 erkek düşmanı bir virüs olabilir mi? Ölüm oranlarını inceleyen bilim insanı, erkeklerin çok daha fazla sayıda hayatını kaybettiğini fark ediyor.

Covid-19 erkek düşmanı veya değil, sağlıklı yaşamayanı affetmiyor

Harvard GenderSci Lab’ta yapılan araştırma ABD’de cinsiyet odaklı olarak yapılan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

Çin’deki ilk şokta, virüsün en etkin olduğu zamanlarda tespit edilen 75 bin hastada erkeklerin sayısı kadınlara oranla iki kat fazlaydı. Bu veri ise Çinli erkeklerin büyük oranda sigara tiryakisi olması ama Çinli kadınların çok daha az sigara içmesiyle açıklandı. Alteratif teoriler ise, kadın biyolojisinin ve X kromozomun virüse karşı daha yüksek savunma sağladığı konusuna odaklandı.

Bugün ise 53 ülkeden gelen verilere göre erkekler, hastaların %51’ini oluşturuyor ama ölümlerin %58’i erkek hastalarda yaşanıyor.

Ancak özellikle ABD’de detaylı tutulan istatistiklere bakıldığında bazı eyaletlerde kadınların pozitif vakaları fazlayken, bazı eyaletlerde ise erkekler daha fazla pozitif çıkıyor.

covid-19 erkek düşmanı

Bilim insanları bu farkları, bölgelerdeki yaşam standartlarına bağlıyor. Yaşamak için temizlik işlerinde, hasta bakıcılık veya çocuk bakıcılığı gibi işlerde çalışanların fazla olduğu bölglelerde, kadınlardaki hastalık oranı artarken, iş dünyasında erkeklerin yoğun olduğu NewYork gibi bölgelerde erkeklerin pozitif oranı %40 daha fazla gerçekleşiyor. Dolayısıyla virüsün bulaşırken, kadın erkek ayrımından çok, sosyal aktiviteye göre dağıldığı anlaşılıyor. Bu da sosyal mesafenin ve maskenin önemini ortaya koyuyor.

Facebook insan hakları konusunda sınıfta kaldı! Tepkiler sürüyor

Ölüm oranlarında ise erkeklerin öne çıkmasının, erkeklerin sağlığına daha az dikkat etmesinden kaynaklandığı düşünülüyor. Kadınlar güzellik kaygısıyla daha fazla diyet yapan, yürüyüşe çıka, sigara kullamayan bir yaşam stiline sahipken erkeklerin daha fazla karbohidrat ve şeker tüketen, daha fazla sigara içen, çoğu zaman iş nedeniyle daha hareketsiz yaşayan grubu oluşturması, onları daha fazla ölüme götürüyor.

Sonuç olarak, Covid-19 sağlıksız yaşayan herkes için ölümcül riskler içeriyor. Pandemi ilerledikçe ortaya çıka sonuçlar da bunu ortaya koyuyor. Sosyal mesafe ve maskeler bulaş riskini azaltırken, bulaşma durumunda  ise sağlıklı yaşayanların hayatta kalma ihtimali daha yüksek oluyor.